Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS BALTARUSIJAI
„Belaruskalij“ skundžia Vyriausybės sprendimą dėl sutarties su LTG nutraukimo
BNS
BNS foto

Į JAV sankcijų sąrašus įtraukta Baltarusijos kalio trąšų gamintoja ir eksportuotoja „Belaruskalij“ teismui skundžia Vyriausybės sprendimą, pagal kurį „Lietuvos geležinkeliams“ (LTG) nurodyta nutraukti ilgalaikę sutartį su „Belaruskalij“ dėl trąšų gabenimo per Lietuvą.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovas Audris Kutrevičius BNS patvirtino, kad skundas gautas penktadienį. Pasak jo, Baltarusijos įmonė prašo panaikinti sausio 12 dienos Vyriausybės sprendimą bei pernai gruodžio 21 dieną priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimą.

Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario 1-osios turi būti nutraukta.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis tuomet sakė, kad nuo vasario 1-osios trąšų vežimas pagal sutartį turi sustoti, nes nebelieka teisinio pagrindo jų gabenti.

„Natūralu, bet kurį sprendimą juridiniai asmenys gali skųsti, bet iš Vyriausybės pusės mes jaučiamės tvirtai ir darome tai, kas įstatymais mums pavesta daryti“, – tuomet kalbėjo M. Skuodis.

Jis plačiau nekomentavo Vyriausybės nutarimo, tačiau sakė, kad sprendimas priimtas vadovaujantis nacionaliniam saugumui svarbių objektų įstatymu ir rėmėsi tuo, kiek sandoris ir įmonė, su kuria jis sudarytas, atitinka nacionalinio saugumo interesus. Pasak ministro, nutarimas yra konfidencialus, o aplinkybės yra jautrios.

Vyriausybės sprendimą M. Skuodis vadino pirmu žingsniu nutraukiant „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

Vyriausybės sprendimas neužkerta kelio trąšas gabenti kitiems vežėjams ar ekspeditoriams – penki jų jau kreipėsi į LTG su prašymu vežti trąšas. Todėl Vyriausybė iki sausio pabaigos žadėjo parengti Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo pataisas, kurias dar turės priimti Seimas.

Be to, M. Skuodis šią savaitę sakė, kad tvirčiausias sprendimas būtų ES lygmens sankcijos.

„Lietuvos geležinkeliai“ sutartį su „Belaruskalij“ pasirašė 2018 metų pavasarį, ji galioja iki 2023 metų pabaigos. Pagal ją per Lietuvą ir Klaipėdos uostą gabenama apie 11 mln. tonų baltarusiškų trąšų per metus.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą iki šiol tęsiasi nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 28 14:24
Spausdinti