Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TURIZMAS
Atiduokite Prahą gyventojams: prieš „Airbnb“ kyla ir Čekijos sostinė
IQ

Turistų iš visos Europos pamėgta Praha netrukus gali tapti kiek brangesnė. Pastarąjį dešimtmetį išpopuliarėjusi trumpalaikės nuomos paslauga atpigino apsistojimą, tačiau šiandien kelia ilgalaikių problemų nuolatiniams miesto gyventojams, rašo „The Guardian“.

Reaguojant į susidariusią situaciją, Prahoje siūloma uždrausti nuomoti visą butą per tokias platformas kaip „AirBnB“,  išskyrus tuos atvejus, kai bute gyvena šeimininkas ir trumpam laikotarpiui jį apleidžia. Daugumą nuomos pasiūlymų siekiama apriboti vienu kambariu, be to, tokiu atveju bute turėtų gyventi ir šeimininkas. Šiuo metu apie 80 proc. pasiūlymų yra viso buto nuoma.

Įdomu tai, kad tokį pasiūlymą iškėlęs Prahos meras Zdeněkas Hřibas yra liberalių pažiūrų, Piratų partijos narys. Jis mano, kad turizmo atnešamas efektas Čekijos sostinėje nėra vien tik teigiamas, ir tikisi, kad tai padės suvaldyti neigiamus šio proceso padarinius: padidėjusį triukšmą, sparčiai kylančias NT kainas, kurios išstumia vietinius iš rinkos.

Kalbėdamas su britų laikraščiu „The Observer“ Z. Hřibas sakė, kad nesugebėjimas reguliuoti šios paslaugos augimo „ėda miestą iš vidaus“

Praėjusiais metais Prahą aplankė 8 mln. turistų – tai didžiulis šuolis, palyginti su 2000-aisiais, kai atvykėlių buvo 2,6 mln. Pačioje Čekijos sostinėje nuolatos gyvena 1,3 mln. gyventojų. 2016 m. kovą mieste buvo 5537 „AirBnb“ pasiūlymai, 2018 m. gegužę – jau daugiau nei 13 tūkst. Lovų skaičius šoktelėjo nuo 18 tūkst. iki 52 tūkst. 

„Tai gerokai nutolo nuo originalios dalijimosi ekonomikos idėjos – leisti turistui apsigyventi savo būste, pagaminti jam pusryčius ir papasakoti ką nors gražaus apie savo miestą, – merą cituoja „The Observer“. – Tai tapo viešbučiu, kuriame jūs išnaudojate kitų miesto gyventojų ir kaimynų gerovę siekdami pelno.“

Jis planuoja prašyti Čekijos regionų plėtros ministerijos, kad vietos savivaldybės galėtų priimti atskirus sprendimus dėl trumpalaikės nuomos, atsižvelgdamos į esamas sąlygas. Panašios pastangos anksčiau vaisių nedavė, tačiau jis tikisi, kad Prahos pavyzdys padės pritraukti pakankamai politinės paramos.

Prahą kamuojanti problema nėra išskirtinė. Su padidėjusiu turistų srautu ir trumpalaikės nuomos keliamais iššūkiais susiduria daugybė Europos miestų. Kartu su Čekijos sostine dar dešimt Europos miestų – Amsterdamas, Barselona, Berlynas, Bordo, Briuselis, Krokuva, Miunchenas, Paryžius, Valencija ir Viena – pasirašė laišką, raginantį Europos Komisiją atnaujinti šią sritį reguliuojančius įstatymus.

2020 02 04 12:21
Spausdinti