Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MECENATAI
Antrus metus nerasta nacionalinio mecenato, du verslininkai įvertinti savivaldybės lygiu
BNS
Unsplash

Antrus metus neatsirado kandidato į nacionalinio mecenato vardą, dviem verslininkams ketinama suteikti Vilniaus miesto savivaldybės mecenatų titulus.

Mecenavimo tarybos pirmininkas, Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas teigė, kad taryba atidžiai įvertino pateiktus kandidatus ir pateikė savo siūlymus.

„Mes visus apsvarstėme. Įdėmiai žiūrime, kad atitiktų visas nuostatas, kad būtų suma, kad būtų tinkamai pagrįsta, apiforminta, kad objektas tikrai atitiktų mecenuojamo objekto formuluotes, atitiktų sritis ir kryptis. Jeigu atitinka, tada ir rekomenduojame“, – BNS sakė jis.

Taryba siūlo Vilniaus miesto savivaldybės mecenatų vardus suteikti verslininkams Danui Tvarijonavičiui ir Mariui Čiuželiui. Sprendimą dėl to priims sostinės savivaldybės taryba. „Teiksime sausio mėnesį miesto taryboje svarstymui du projektus dėl Vilniaus miesto savivaldybės mecenato vardo suteikimo – tai Danui Tvarijonavičiui už mecenuojamą projektą – paramos fondą Vilniaus universiteto fondą ir Mariui Čiuželiui už jo vardo labdaros ir paramos fondą, kurio vienas svarbiausių projektų yra pozityvios senatvės idėją skatinanti „Sidabrinė linija“, – komentare BNS sakė Vilniaus miesto mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. 

Įstatymas numato, kad savivaldybės, kurioje nuolatinių gyventojų yra 25 tūkst. ar mažiau, mecenato vardas suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 150 tūkst. eurų dydžio paramą mecenuojamam projektui. Didesnėse ir kurortinėse savivaldybėse mecenatu pripažįstamas asmuo, skyręs ne mažiau kaip 250 tūkst. eurų dydžio paramą. 

Nacionalinio mecenato vardas suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 1 mln. eurų paramą kultūros, švietimo, mokslo, kitam projektui ar projektams. 

V. Dolinsko teigimu, minėtos sumos Lietuvai yra didelės, todėl jis ragina apsvarstyti galimybę labiau diferencijuoti mecenatų lygius. „Įstatymas turėtų būti labiau diferencijuotas, kad ne tik būtų nacionalinio ir savivaldybių lygmens mecenatai, bet diferencijuoti nominacijas, padaryti jų gradaciją, kaip yra apdovanojimuose, pavyzdžiui, penki laipsniai ar panašiai. Atitinkamai diferencijuoti ir sumas“, – BNS sakė V. Dolinskas.

„Dabar nustatytos sumos tinka kapitaliniams projektams (...) Taip, galima pliusuoti tą paramą ir, sakykime, per dešimt metų gal pavyks surinkti tam tikrą sumą, gal net ir tą milijoną, bet tai neskatina tokiu atveju „einamosios“ kultūros rėmimo, o skatina išskirtinius vienetinius kartais per metus ar net kelerius metus realizuojamus grandiozinius projektus. Bet Lietuvos kultūrai reikia ir kasdienės gyvybės, kasmetinės“, – kalbėjo Mecenavimo tarybos pirmininkas.

Šiuo metu galiojantis Mecenavimo įstatymo nenumato jokių lengvatų finansinę paramą teikiantiems verslininkams. Mecenatams įteikiamas specialus ženklas, jų vardai įrašomi į Mecenatų knygą.

Nacionalinio mecenato vardą kol kas turi vienintelis asmuo – bendrovės „Teltonika“ steigėjas ir savininkas Arvydas Paukštys. Jam šis vardas suteiktas užpernai už finansinę paramą atstatant Balbieriškio Švč. M. Marijos Rožančinės bažnyčią Prienų rajone. 

Praėjusiais metais Trakų rajono savivaldybės mecenato vardas suteiktas įmonei „Baltisches Haus“, Vilniaus miesto savivaldybės – Vilniaus universiteto fondo dalininkams ir jų atstovams Alvydui Žaboliui, bendrovėms „Light Conversion“, „Ekspla“, Nerijui Numai ir Dariui Zubui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 29 08:30
Spausdinti