Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GINČAI
A. Skaisgirytė: Vyriausybė turėtų padėti verslui ieškoti alternatyvų Kinijos rinkai
BNS
Unsplash

Tęsiantis įtampai dėl Taivano, Lietuvos Vyriausybė turėtų padėti verslui rasti alternatyvų Kinijos rinkai, jeigu ten dirbti jie nebegali, sako prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Ji teigė, kad Taivano verslininkų vizitas Lietuvoje ir ateityje planuojamos investicijos šalyje yra svarbios ir vertingos, tačiau svarbu spręsti ir problemas, su kuriomis šalies verslas susiduria jau dabar.

„Verslininkai, kurie dirba su Kinija, skundžiasi jau dabar, kadangi Kinija dėl Taivano blokuoja tam tikrus dalykus kaip, pavyzdžiui, importo prekės arba atvežimai, maršrutai į Lietuvą. Vyriausybė turėtų aktyviau įsijungti į alternatyvių rinkų paiešką tokiam verslui“, – LRT sakė A. Skaisgirytė.

Ji teigė, kad perorientuoti verslą iš vienos rinkos į kitą užima laiko, tačiau būtent todėl ir svarbu kuo anksčiau tai pradėti.

„Uždavinys čia būtų taip pat ir Užsienio reikalų ministerijos – ieškoti alternatyvos tiems verslininkams, kurie nebegali dirbti Kinijoje“, – sakė patarėja.

Lietuvoje šiuo metu vieši Taivano politikų ir verslo delegacija. Su ja atvykęs šios šalies Nacionalinio vystymosi tarybos ministras Kung Ming-hsinas (Kung Mingsinas) sakė, kad Taivanas ekonominę atstovybę Vilniuje turėtų įsteigti iki šių metų pabaigos, nepaisant Kinijos protestų.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu užrūstino Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Kilus diplomatiniam konfliktui, Kinija vasarą atšaukė savo ambasadorių Lietuvai ir nurodė šaliai padaryti tą patį. Šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių grįžo rugsėjo pradžioje.

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino nesutarimų prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 28 10:35
Spausdinti