Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SATYRA IR POLITIKA
Trinasi politikų ir komikų pasirodymų ribos
The Economist
Scanpix
Boriso triukai ant dviračio.

Juokdariai kelia kandidatūras rinkimuose, politikai bando juokauti

Kad ir kokių pretenzijų Donaldas Trumpas turėtų tradicinei žiniasklaidai, tokios tikėtumeisi mažiausiai. Pasak prezidento, tie pramanytas naujienas rimtais veidais skleidžiantys veikėjai jo nelaiko geru komiku. „Jis turi puikų humoro jausmą, bet niekas to neįvertina“, – skundėsi vienas Baltųjų rūmų pareigūnų.

Nuopelnus reikia pripažinti. Gausus, paprastai ekspromtu dėstomas minčių srautas, kuriuo D. Trumpas linksmina susirinkusią publiką, labiau primena ne tradicines kalbas, o komikų pasirodymus. Vietoj nuobodžių šnekų apie politiką nušlifuotomis frazėmis jo auditorija gauna nesurežisuotą cirko numerį su juokeliais, papūstomis lūpomis, pašaipomis, pamėgdžiojimais ir pažeminimais: demokratų senatorė Elizabeth Warren ir galima kandidatė į prezidentus buvo išvadinta Pokahonta (esą ji persistengė pabrėždama kilmę iš Amerikos indėnų), dėl demokratų nominacijos taip pat kovojantis Joe Bidenas sulaukė epiteto „vienas procentas“ (labai netiksliai apibendrinus jo apklausų reitingą) ir t. t.

Juokelius Barackui Obamai rašęs Davidas Littas pripažįsta, kad D. Trumpas puikiai jaučia auditoriją ir turi „komiko gabumų“. Traktuodamas politiką kaip pokštą, D. Trumpas, kaip dažnai pasitaiko, pataikė į tendenciją. O Ukraina ką tik nuėjo toliau. Balandžio 21 d. prezidentu ten išrinktas Volodymyras Zelenskis – profesionalus komikas ir TV žvaigždė.

2019 06 21 15:40
Spausdinti