Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LABAI NELENGVA SUBALANSUOTI
Sukurti naują vandenilio ekonomiką – didžiulis delikatumo reikalaujantis uždavinys
The Economist
Shutterstock
Daug būdų įdarbinti vandenilį.

Pasaulio mastu vandenilio verslas šiandien gana nedidelis, labai taršus ir gyvybiškai svarbus. Per metus pagaminama apie 90 mln. tonų vandenilio ir iš jo gaunama per 150 mlrd. JAV dolerių pajamų – artima naftos ir dujų bendrovės „ExxonMobil“ pajamoms suma. Beveik viskas pagaminama iš iškastinio kuro, dalyvaujant orui ir garams. Tam sunaudojama 6 proc. pasaulio gamtinių dujų ir 2 proc. akmens anglių. Taip pat išmetama daugiau nei 800 mln. tonų anglies dioksido, taigi sektoriaus emisija prilygsta Vokietijos.

O gyvybiškai svarbios šios dujos dėl vienos iš paskirčių. Vandenilis ne tik naudojamas perdirbant naftą ir gaminant plastikams reikalingą metanolį, bet ir yra kritinis elementas beveik visai pasaulio pramoninio amoniako gamybai. Amoniakas – pagrindinis dirbtinių trąšų, kurioms reikia dėkoti už nemažą dalį pasaulio derliaus, komponentas. Be amoniako žemės ūkio našumas smuktų ir šimtams milijonų žmonių grėstų badas.

Pasak žaliosios politikos planuotojų iš viso pasaulio, rytojaus vandenilio verslas bus gyvybiškai svarbus kitu kampu – padės mažinti anglies dioksido emisiją tuose ekonomikos sektoriuose, kurie nepasiduoda kitoms pramonės transformacijoms, tad leis šalims pasiekti išsikeltą tikslą stabilizuoti klimatą. Bet tam, kad būtų pasiektas tas gyvybiškai svarbus tikslas, turi pasikeisti visi kiti vandenilio sektoriaus aspektai. Sektorius nebegali likti mažas. Investicinio banko „Morgan Stanley“ skaičiavimu, jei vyriausybės žaliuosius įsipareigojimus vertina rimtai, iki 2050 m. rinka gali padidėti daugiau kaip penkiskart ir perkopti 500 mln. tonų, plečiantis naujosioms taikymo sritims (žr. 1 grafiką). Ir sektorius turi nebeteršti, sumažinus jo anglies dioksido emisiją iki nulio.

Netaršus vandenilis visai įmanomas. Dabartinį metodą, kai jis gaminamas iš iškastinio kuro, būtų galima derinti su anglies dioksido surinkimo ir saugojimo (ADSS) technologija, kai išskirtas anglies dioksidas atskiriamas ir palaidojamas po žeme. Arba būtų galima apskritai atsisakyti naudoti iškastinį kurą. Vandens molekulėms skaldyti, atskiriant vandenilį ir deguonį elektrolizės būdu, būtų galima naudoti elektrą iš atsinaujinančių ar kitų netaršių šaltinių.

2021 11 05 06:45
Spausdinti