Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Socialdemokratija – XX a. atgyvena?

Centro kairės padėtis labai silpna visoje Europoje

„Jie dingo. Net nežinau, ar jie dar turi čia patalpas“, – biure, pro kurio langus matyti saulės išdegintos Pirėjo prieplaukos ir kranai, svarsto dokininkų profsąjungos vadovas Giorgas Gogas. Jis kalba apie socialdemokratų partiją „Pasok“, kuri ne vieną dešimtmetį dominavo šio išdrikusio Graikijos uosto politikoje ir daug metų gaudavo apie 45 proc. rinkėjų balsų. Tada prasidėjo ekonomikos krizė. Prispirta Europos institucijų, „Pasok“ vyriausybė sutiko privatizuoti Pirėjo konteinerių terminalą.

Nusivylę darbininkai nuo partijos nusisuko – pasirinko kraštutinę kairę ir dešinę, todėl 2015-aisiais socialdemokratams teko vos 4 proc. balsų. Sandėlio sienos išmargintos radikalizacijos ženklais: kūjais ir pjautuvais, svastikomis, užrašais „Pirėjo uosto valdžią darbininkams!“. „Kam žmonėms dabar balsuoti už „Pasok“? – klausia buvęs partijos aktyvistas Kiriakas. – Ji niekam neatstovauja.“

Graikijos ekonominė ir politinė sumaištis neturi lygių. Bet galbūt G. Gogas netuščiai juokauja, kad Graikija – tai „Europa pagreitintai“. Senojo žemyno centro kairę tyrinėjantys politologai kalba, jog „pasokifikacija“ apima visą Europą. Socialdemokratų partijos neregėtu tempu praranda palaikymą.

2016 05 29 17:22
Spausdinti