Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Skausmo spąstai
The Economist

Amerikiečiai vis labiau priklausomi nuo opiatų. O skurdžiose šalyse žmonės jų negauna ir miršta agonijoje.

Paauglystėje Devin Lyall eksperimentavo su narkotinėmis medžiagomis pramogai. Vėliau, po kulkšnies operacijos, gydytojas iš jos gimtojo Nort Vilksboro Šiaurės Karolinoje išrašė opiatinių analgetikų. Tačiau tik pradėjus gerti vikodiną, vieną populiariausių receptinių opiatų, jai išsivystė priklausomybė. Mergina mėgavosi jo suteikiamu nenugalimumo jausmu ir juodojoje rinkoje vaistus pradėjo keisti į stipresnius. Kai tai tapo problemiška, susirado gydytoją, sutikusį išrašyti stipresnio preparato, pavyzdžiui, roksikodono. Sunku nebuvo, kaip pati prisimena, sėdėdama savo kabinete, kurį vasarį, po trejų susilaikymo metų, atidarė Nort Vilksboro priklausomybės ligų centre. „Buvo lengva išsiaiškinti, kurie gydytojai ką išrašo“, – pripažino ji.

Opiatiniai analgetikai stimuliuoja smegenų bei kitus receptorius ir veiksmingai mažina skausmą. Sykiu jie slopina nerimą ir depresiją – du įprastus šalutinius stipraus skausmo palydovus. Analgetikų sukeliamas pojūtis dažnai apibūdinamas kaip euforija. Vieni, pavyzdžiui, morfinas, gaminami iš opiatinių aguonų, kiti, tokie kaip oksikodonas, yra pusiau sintetiniai arba sintetiniai. Prie jų nesunku priprasti – net trumpai pavartojus galimi abstinencijos simptomai. Todėl kone visą XX a. jų paprastai būdavo skiriama tik nuo stipraus skausmo – po rimtos avarijos ar operacijos arba palaikomajai slaugai, kad atlėgtų tokiomis ligomis kaip vėžys ar AIDS sergančių žmonių kančios.

Tačiau XX a. 9-ajame dešimtmetyje JAV mokslininkai paskelbė nemažai tyrimų, kuriuose teigė, kad opiatus saugu vartoti ir ilgiau. Įrodymų nebuvo gausu, bet, pridėjus intensyvią vaistų gamintojų rinkodarą, tai paskatino JAV gydytojus laisvai skirti medikamentų nuo chroniško nemirtinų ligų sukeliamo skausmo. JAV ligų kontrolės centrų (LKC) duomenimis, nuo 1994 iki 2006 m. receptinių opiatų tiriamąjį mėnesį gėrusių suaugusių amerikiečių dalis išaugo nuo 3,4 proc. iki beveik 7 proc. 2012-aisiais gydytojai išrašė beveik 282 mln. opiatų receptų, t. y. išeitų po buteliuką kiekvienam suaugusiajam. Vienam asmeniui tenkantis išgeriamų receptinių opiatų kiekis JAV yra šešiskart didesnis nei prieš 20 metų.

2016 08 14 19:36
Spausdinti