Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. APŽVALGOS
Sąžiningos darbo ateities garantijos: be vadovų pastangų mišraus pobūdžio darbo vietos neužtikrins lygybės
Sacha Nauta
Pexels
Darbas iš namų.

Išaugęs našumas, laimingesni ir sveikesni darbuotojai, mažesnė oro tarša – tai tik keli iš pranašumų šiame didžiajame darbo iš namų eksperimente. Taip pat tikimasi, kad, darbo vietos taps ne tokios šališkos. Kadangi darbuotojai įstrigę namie, per susirinkimus žvelgia iš vienodo dydžio atsitiktine tvarka surikiuotų langelių ir negali būdami biure įsiteikti vadovams, kovotojai už įvairovę ir įtrauktį tikėjosi, kad pandemija visus sulygins. Kad ji pagaliau įrodys darbo namuose vertę ir suteiks visiems darbuotojams vienodas galimybes suklestėti.

Ar COVID-19 tikrai pavyks atnešti tokias permainas, priklauso nuo to, kaip toliau klostysis įvykiai. Lygybę (iš esmės favoritizmo nebuvimą) lengviau pastebėti, kai visi dirba vienodomis sąlygomis. Bet didžioji dauguma žinių sektoriaus darbuotojų ir dauguma darbdavių dabar linkę taikyti mišrų darbo metodą. Iki pandemijos JAV 5 proc. viso darbo būdavo atliekama per atstumą, o 27 proc. darbuotojų darbo laikas buvo lankstus. Šiandien šie skaičiai yra atitinkamai 40 proc. ir 88 proc. Mišri darbo vieta bus keblus kokteilis. Palikta savieigai ji greičiausiai tik sustiprins jau egzistuojančią nelygybę.

Taip nutiks dėl to, kad darbuotojai darbą biure vertina nevienodai, ir šie skirtumai pasiskirstę neatsitiktinai. Galėdamos rinktis moterys, mažumų atstovai ir mažamečius vaikus auginantys darbuotojai norėtų trumpiau dirbti biure. Jei iš praeities galima daryti kokias nors išvadas, tai jie už tai sumokės: jiems rečiau bus keliamas atlyginimas ir pareigos, nes darbdaviai, kad ir pasąmoningai, vertina darbą biure. Moterys ir mažumų atstovai taip pat labiau linkę mesti darbą, jei darbdavys reikalauja visą darbo dieną praleisti biure. Taigi gali atsirasti dviejų rangų darbo jėga, kurią sudarys dosniai atlyginami biuro darbuotojai ir menkesnį atlygį gaunantys nuotoliniai.

Norėdami išvengti tokių padarinių darbdaviai privalo patys formuoti darbo vietas. Lygybė bus užtikrinta tik dedant pastangas. Visų pirma, vadovai turi apsibrėžti, ar nori procedūrinio nešališkumo (vienodos taisyklės visiems), ar padarinių nešališkumo (dėl priimtos politikos nenukenčia nė viena grupė). Paskui darbdaviams teks patiems sąžiningai nuspręsti, kada darbas biure tikrai didina vertę. Prilyginti fizinį artumą našumui ir atitinkamai už jį atlyginti yra nesąmonė.

2022 01 18 06:32
Spausdinti