Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JOE BIDENO EKONOMINIAI PLANAI
Pragmatikas: Joe Bidenas neatneštų JAV ūkiui rimtų naujovių
The Economist
Scanpix, Shutterstock
Išlaikyti pusiausvyrą: dešiniesiems – kairuolis, kairiesiems – centristas.

Demokratų kandidatas į prezidentus pakeistų šalies ekonomiką į geresnę pusę

Vieni vadovai stodami prie vairo turi stiprią ekonominę viziją siekdami pakeisti, kaip šalyje kuriamas ir paskirstomas turtas, kiti galią vertina kaip pragmatikai, kurių tikslas – subtiliai pakreipti paveldėtas politines ir ekonomines jėgas. Joe Bidenas aiškiai iš pastarųjų stovyklos. Tvirčiausias šio visą gyvenimą centrizmą išpažįstančio politiko ekonominis įsitikinimas – žavėjimasis darbščiais amerikiečiais, o pasislinkus partijos svorio centrui, kartu pasislinko ir jis. Bet dėl J. Bideno sugebėjimų eiti pasroviui ir kairiesiems, ir dešiniesiems labai rūpi, ką žada galima baidenomika.

Jei lapkritį J. Bidenas laimės rinkimus ir 2021-ųjų sausį pradės darbą Ovaliajame kabinete, jo lauks neeilinės aplinkybės, darančios didžiulį spaudimą. Po COVID-19 ūkis bando išsikapstyti iš rimčiausio nuosmukio, kiek mena gyvųjų atmintis. Po pandemijos liks milijonai ilgam darbą praradusių žmonių, greitai 106 proc. BVP perkopsiančios viešosios skolos, tolesni bankrotai ir daugelyje sektorių įsibėgėjęs skaitmeninių technologijų nešamas perversmas.

Sykiu J. Bidenas vadovaus partijai, kuri tikrai pasislinko kairiau ir turi radikalesnį sparną, nors ir ne dominuojantį, bet įtakingą ir manantį, kad JAV ekonomikos modelis nebeveikia, o sprendimas – daug didesnis valstybės aparatas. Dar prisideda smarkiai susiskaldžiusi visuomenė ir daug nepatikliai globalizaciją vertinančių žmonių. Donaldo Trumpo prezidentavimo metais JAV pozicijos pasaulyje smuktelėjo.

2020 11 06 06:40
Spausdinti