Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PASAULIS 2022. EUROPA
Pirmyn, Olafai: nauja Vokietijos koalicinė vyriausybė bandys atsistoti ant kojų
Tomas Nuttallas

2022 m. Vokietijos laukia nauja valdžia, ir ne tik dėl to, kad pirmąsyk po 16 metų šaliai vadovaus ne Angela Merkel. Daugiau kaip šešis dešimtmečius Vokietiją valdė įvairios dvišalės koalicijos. Tris A. Merkel kadencijas konservatyvi Krikščionių demokratų sąjunga (CDU/CSU) vadovavo plačioms centristinėms koalicijoms su socialdemokratais (SPD). Bet ilgainiui Vokietijos rinkėjai susiskaidė ir po 2021 m. galutinai susiformuosiančią vyriausybę tikriausiai sudarys trys partijos. Šiuo metu, kai rašomas šis tekstas, atrodo, kad tai bus SPD vadovaujama „šviesoforinė“ koalicija su mažesniais partneriais žaliaisiais ir verslą puoselėjančiais laisvaisiais demokratais (FDP) (koalicijos pavadinimą lemia atitinkamos partijų spalvos: SPD – raudona, o FDP – geltona).

Ar šis trijų partijų eksperimentas pasiteisins? Optimistai tikisi, kad tokia šviesoforinė koalicija gali viršyti dedamųjų sumą. Žalieji gali suteikti pagreitį kovai su klimato kaita, o FDP turėtų mažinti biurokratiją ir skatinti skaitmenizavimą. Šiedvi mažesnės partijos galėtų susitarti dėl pilietinių laisvių projektų, kaip antai legalizuoti marihuaną ir peržiūrėti atgyvenusius pilietybės įstatymus. O SPD kancleris Olafas Scholzas pasinaudodamas savo įtaka įgyvendintų kitą Vokietijos pramonės atnaujinimo etapą ir užtikrintų partnerius Europoje, kad A. Merkel polinkis ieškoti sutarimo bus išsaugotas. Po ilgų metų A. Merkel menedžerizmo partijos bandys prisistatyti kaip kolektyvinė modernizacijos jėga.

Vis dėlto jų tarpusavio nepasitikėjimas lygiai taip pat gali lemti nenuoseklumą ir paralyžių. Pavyzdžiui, jei skolintis vengianti FDP gaus finansų ministro portfelį, žalieji sieks užsitikrinti, kad jų planuojamos išlaidos nebus varžomos kiekviename žingsnyje. Dėl tokių baimių koalicijos sutartis bus itin smulkmeniška ir ribos vyriausybės lankstumą. Be to, fiskaliniais klausimais koalicija gali susidurti su kliūtimis aukštesniuosiuose rūmuose, kur jos partijos neturi daugumos.

Gali būti, kad nesutarimų draskomai vyriausybei bus sunku susidoroti su daugybe Vokietijai tekusių iššūkių: netrukus pradės mažėti darbo jėgos rezervas, reikės suderinti griežtą anglies dioksido emisijos mažinimo grafiką ir pagaliau priimti sprendimą, ar atnaujinti senstančią „Tornado“ lėktuvų, kuriems numatyta užduotis prireikus gabenti Vokietijoje saugomus amerikiečių branduolinius ginklus, flotilę. Svarbiausia užduotis bus paskirstyti milijonų eurų vertės investicijas į kovos su klimato kaita priemones ir skaitmenizavimą. Vokietijos konstitucijoje numatyti skolinimosi apribojimai, todėl naujajai vyriausybei teks pademonstruoti sumanių triukų už biudžeto ribų.

2022 02 07 06:33
Spausdinti