Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DEMOGRAFIJA
Pasitelkus švietimą gimstamumas pasaulyje gali smukti sparčiau, nei tikimasi
The Economist
(Pixabay nuotr.).

2100 m. gyventojų pasaulyje gali būti ne daugiau nei šiandien

Nigeryje moteris vidutiniškai turi septynis vaikus. Pietų Korėjoje – vos vieną. Kaip keisis pasaulio gyventojų skaičius, iš esmės priklauso nuo to, kaip sparčiai tokiose šalyse kaip Nigeris vaikų gimdymo įpročiai artės prie to, ką matome Pietų Korėjoje. Jei gausių šeimų šalyse moterys toliau susilauks daug atžalų, žmonių skaičius nesiliaus augęs. Kuo greičiau jos mažiau gimdys, tuo sparčiau žmonių populiacija pasieks piką ir pradės mažėti.

JT skaičiuoja, kad gimstamumas po truputį mažės, o gyvenimo trukmė ilgės, tad pasaulio gyventojų, kurių šiandien yra 7,7 mlrd., 2100 m. bus 11,2 mlrd. (tai geriausias JT spėjimas; organizacija 95 proc. garantuoja, kad realus skaičius bus nuo 9,6 mlrd. iki 13,2 mlrd.). Nuomonės, kaip atsilieps toks prieaugis, skiriasi. Vieni mano, kad dar labiau perpildytoje planetoje prasidės tikra ekologinė katastrofa. Kitiems atrodo, jog turėdama milijardus papildomų protų žmonija ras vis gudresnių būdų spręsti kylančias problemas.

O jei prognozuojama neteisingai? Kai kurie demografai teigia, kad JT nustatė per mažą gimstamumo smukimo tempą. Jau dabar jis smarkiai sulėtėjęs. Ikipramoninių laikų duomenys fragmentiški, tačiau kruopščiau duomenis fiksavusių šalių, pavyzdžiui, JAV, registrai rodo, kad tipinė moteris turėjo septynis arba daugiau vaikų. 1960 m. pasauliniai rodikliai jau buvo nusmukę iki penkių vaikų, o šiandien liko tik 2,4 – šiek tiek virš stabilią kartų kaitą užtikrinančio 2,1 rodiklio, kai žmonių skaičius iš esmės lieka vienodas ir kiekviena karta tiesiog pagimdo sau analogiško dydžio pamainą (lygiai dviejų neužtenka, nes ne kiekvienas vaikas sulaukia amžiaus, kai gali turėti atžalų).

2019 04 19 19:16
Spausdinti