Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 11 d.


Nauji parodomieji Kremliaus teismai

Piktnaudžiaudama teise Rusija nebeapsiriboja savo piliečiais

Naujausią ilgos Rusijos teisminių parodijų istorijos epizodą matėme vieną rugpjūčio dieną. Jis vyko tvankioje Rostovo prie Dono, netoli Ukrainos sienos esančio provincijos miesto, teismo salėje. Už advokatų narve sėdėjo du teisiamieji, o tamsius akinius užsidėjęs prokuroras kalbėjo, kad tai kraugeriai Ukrainos radikalai, kurie 2014 m. pradžioje Kryme subūrė teroristų kuopelę. Jie neva rezgė sąmokslą susprogdinti Lenino paminklą.

Pagrindinis teisiamasis – ukrainiečių kino režisierius Olegas Sencovas (nuotraukoje), o tariamas teroristų sąmokslas toks pat pramanytas kaip jo filmų scenarijai. Iš tiesų O. Sencovas nusikalto tuo, kad pasipriešino Rusijos įvykdytai jo gimtojo Krymo aneksijai, nes padėjo tiekti maistą po rusų invazijos bazėse įstrigusiems Ukrainos kariams. Režisierius teigia, kad suimtas buvo kankinamas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB). (Kaltintojų tvirtinimu, jo sužeidimai – sadomazochistinio sekso padariniai.) O. Sencovas rugpjūčio 25 d. buvo nuteistas kalėti 20 metų.

O. Sencovas – tik ledkalnio viršūnė. Ukrainos vyriausybės teigimu, mažiausiai dešimt šalies piliečių laikomi Rusijoje kaip politiniai kaliniai. Be O. Sencovo, geriausiai žinoma sraigtasparnio pilotė Nadia Savčenko, paimta į nelaisvę per kovas Ukrainos rytuose ir išsiųsta į Rusijos įkalinimo įstaigas. Rusija teigia, kad moteris sieną kirto savo noru, ir kaltina ją prisidėjus prie dviejų Rusijos žurnalistų mirties Rytų Ukrainoje. Pilotės advokatai kaltinimą vadina kafkišku.

2015 09 28 12:05
Spausdinti