Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Metas sugalvoti ką nors naujo

Didžioji oro uostų saugumo procedūrų dalis – labiau spektaklis nei reali apsauga

Vis labiau įsitikinant, kad iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skrendantį „Metrojet“ lėktuvą sunaikino bagažo skyriuje padėta bomba, pasaulio politikai, kaip buvo galima spėti, puolė kalbėti apie griežtesnes saugumo procedūras. „Turime užtikrinti, kad visur oro uostų saugumas būtų aukščiausio lygio, – kalbėjo britų užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas. – Tai gali papildomai kainuoti, tikriausiai užtruks žmonių registracija.“ „Airbus A321“ skridusių 224 asmenų žūtis – tragedija. Bet keleiviai ne be pagrindo pyksta dėl vis įkyresnės saugumo patikros.

Džihado teroristams, ypač tiems, kurie nori pulti „tolimą priešą“ Vakaruose, oro laineriai yra patrauklus taikinys. Įkvėpta sėkmingos 2001 m. rugsėjo 11 d. operacijos, „Al Qaeda“ ir jos atšakos vėliau kelis kartus taikėsi į orlaivius. 2006-aisiais ambicingą planą vienu metu sunaikinti kelis per Atlantą skrendančius lėktuvus sužlugdė geras žvalgybos darbas. 2010-aisiais, įspėjus vienam britams dirbančiam Saudo Arabijos agentui, pavyko atskleisti „Al Qaedos“ atšakos Jemene bandymą į Čikagą išsiųsti bombų, užmaskuotų kaip spausdintuvo kasetės. „Batų sprogdintojas“ Richardas Reidas ir „apatinių sprogdintojas“ Umaras Faroukas Abdulmutallabas ketino detonuoti sprogmenis laineriuose, bet buvo sutramdyti kitų keleivių.

Kalbant apie šiuos įvykius stulbina du dalykai. Pirma, nors teroristai žavisi orlaivių sprogdinimu, realiai juose detonuoti bombą bandoma gana retai. Gal pernai bendrovės „Malaysia Airlines“ „Boeing 777“ sunaikino ne teroristai (kol kas labiausiai tikėtina teorija – piloto savižudybė), bet „Metrojet A321“ sprogimas virš Sinajaus yra pirma rimta sėkminga jų ataka prieš oro vežėją nuo 2004 m., kai į šipulius nuo bombos pabiro du rusų lėktuvai. Antra, stulbina tai, kad po 2001 m. teroristų išpuolių padidintas oro uostų saugumas niekaip nepadėjo išvengti nė vienos iš minėtų atakų.

2015 12 30 18:08
Spausdinti