Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INVESTICIJŲ BURBULO ANATOMIJA
Lokiai išveja vienaragius: technologijų startuolių laukia nuopuolis
The Economist
Pixabay

Ne visi padariniai bus blogi

Norint suvokti COVID-19 poveikį pasaulio technologijų vienaragiams, t. y. milijardo dolerių ir daugiau vertoms uždarosioms bendrovėms, galima įvertinti du atvejus. Paspirtukus nuomojanti 2,4 mlrd. JAV dolerių verta „Lime“ sustabdė paslaugas Europoje ir JAV, kur daugumai piliečių liepta nekišti nosies į gatves. O maistą pristatanti „DoorDash“, verta 13 mlrd. JAV dolerių, staiga tapo pravarti ne tik namisėdoms, bet ir visai izoliuotai visuomenei – pasipylė pristatymo užsakymai.

Iš pažiūros atrodo, kad bendrovei „DoorDash“ pandemija bus naudinga, o „Lime“ nukentės. Realiai koronavirusas gali būti mažiau išrankus. Jis kirto tada, kai daugelis iš apie 450 pasaulio vienaragių neatrodė labai sveiki. Vis labiau abejota nuolat nuostolių lydimais jų verslo modeliais (tik menkos dalies balansas teigiamas), kaip ir dosniais vertinimais, bendrai pasaulyje siekiančiais apie 1,3 trln. JAV dolerių. Artinosi atsiskaitymo diena; dalis vienaragių neišgyvens, kovo 2 d. pokalbyje su „The Economist“ teigė Dara Khosrowshahi, vadovaujantis pavėžėjimo paslaugas teikiančiai „Uber“, pernai iš vienaragių perėjusiai į biržoje kotiruojamų bendrovių gretas.

Pasak pagarbiai vertinamos Silicio slėnio rizikos kapitalo bendrovės „Sequoia Capital“ partnerio Alfredo Lino, investuotojų „baimę praleisti progą“ keičia „baimė atrodyti kvailai“. Daugelis nebesiekia naujų sandorių ir bando gelbėti ankstesnius. Viena bendrovė jai priklausančioms įmonėms nurodė, kad artimiausius du ketvirčius reikėtų tikėtis 30 proc. mažiau pajamų ir atitinkamai apkarpyti sąnaudas. Kovo 5-ąją „Sequoia“ paskelbė atmintinę „Koronavirusas – 2020 m. juodoji gulbė“, kurioje įspėjo, kad protrūkis slopins startuolių augimą, ir ragino jos portfeliui priklausančias įmones (tarp jų ir „DoorDash“) riboti sąnaudas, taupyti pinigus ir susitaikyti su kapitalo trūkumu.

2020 05 17 10:27
Spausdinti