Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Kinų investicijos ir įtaka Europoje auga
The Economist
(Scanpix nuotr.).

Kinija moka išnaudoti savo dydį. Europa jai tėra priemonė tikslams pasiekti.

Prahos pilyje, po renesansiniais Kamuolio žaidimų salės skliautais, neseniai Čekijoje darbą pradėjęs Kinijos ambasadorius Zhang Jianminas cituoja savo šalies prezidentą Xi Jinpingą. „Būna ypatingų metų, kai istorija duoda žmonėms progą įgyti išminties ir galios eiti pirmyn“, – kalbėjo ambasadorius, pridūręs, kad 2018-ieji „kaip tik ir yra tokie metai“. Jau keturis dešimtmečius Kinija vykdo ekonomines reformas, o prieš penkerius metus pristatė „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvą Eurazijos ūkiams sujungti, taigi dabar puiki proga paspartinti jo tėvynės ir jį priėmusios šalies bendradarbiavimą.

Informaciniu renginiu investuotojams iš Kinijos vadinama konferencija surengta kartu su Prahos Naujojo šilko kelio institutu, kurio „esminė misija“ yra „informuoti Čekiją ir kitas Europos šalis apie Naujojo šilko kelio koncepciją“. Institutui vadovauja buvęs Čekijos užsienio reikalų ministras, šalies prezidento patarėjas Janas Kohoutas, renginyje liaupsinęs tai, ką galima įsigyti jo šalyje.

Pagrindinė publika buvo kinai, bet tarp jų šmėžavo keli įtakingi čekai, įskaitant buvusį ministrą pirmininką ir buvusį pramonės ministrą. Tai puikiai iliustruoja politikos ir komercijos persipynimą, būdingą kinų veiklos plėtrai Čekijoje.

2018 11 23 13:34
Spausdinti