Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. JAV
Kai neveikia sistema: J. Bideno aklavietė
Indreesas Kahloonas

Žiauru, bet 2022-ieji veikiausiai bus paskutiniai J. Bideno administracijos metai, kai dar bus galima dirbti. Amerikietiškai sistemai būdingos aklavietės. Tai kyla iš konstitucijoje nustatytos tvarkos, pagrįstos konsensusu, kurį, atrodo, vis sunkiau pasiekti neeilinio susiskaldymo, poreikio Senate turėti faktinę superdaugumą ir mažyčių daugumų laikais. Net esant idealioms sąlygoms, kai Baltuosius rūmus ir abejus Kongreso rūmus kontroliuoja viena partija, pašėlusiai sunku priimti rimtus įstatymus. Ne sutapimas, kad tiek Barackas Obama, tiek Donaldas Trumpas svarbiausius savo administracijų įstatymus (vienas – sveikatos priežiūros reformos, kitas – didelio mokesčių mažinimo) priėmė per pirmuosius dvejus kadencijos metus. Abu patyrė rimtų nuostolių per kadencijos vidurio rinkimus, praradę vienų rūmų kontrolę, o kartu ir galimybę priimti įstatymus, kaip tikėjosi.

Atrodo, kad Joe Bidenas eis tuo pačiu nedžiuginančiu keliu. Nors administracijai pradėjus darbą prezidentas pasiekė, kad būtų priimtas sėkmingas įstatymas dėl skatinamųjų priemonių, kertinis jo pasiūlymas – didžiulės išlaidos klimato kaitai švelninti ir europietiško stiliaus apsaugos tinklo programoms, kurios būtų finansuojamos iš turtingiesiems gerokai padidintų mokesčių, bendrai pavadintos „Atstatyti geriau“ – beveik visus 2021 m. liko įklimpęs įstatymų leidybos smėlynuose. Atiduodant žurnalą spaudai, nesutariančioms Demokratų partijos frakcijoms niekaip nesisekė susitarti. Kas nors dar gali įvykti, nors atrodė, kad galų gale pasiektas kompromisas apims tik dalelę 4 trln. JAV dolerių išlaidų, kurių tikėjosi J. Bidenas. Tačiau net dalinis pasiekimas gali atrodyti solidus, palyginti su tuo, kas bus toliau.

Dėl rinkimuose patirtų praradimų dveji paskutiniai J. Bideno kadencijos metai žada būti prasti, bent jau įstatymų leidybai. Demokratai atsargai turi penkias vietas Atstovų Rūmuose, o Senate – nulį. Nuo 1938 m. tik du kartus pareigas einančio prezidento partija sustiprino pozicijas Atstovų Rūmuose, ir abiem atvejais laimingojo prezidento reitingas viršijo 60 proc. J. Bideno nelaimei, jo reitingas gana menki 44 proc. Gretinant su istorija, tai atitiktų prarastas 33 vietas, taigi ir Atstovų Rūmų kontrolę. Senate demokratų perspektyvos atrodo geresnės, kur kas dvejus metus renkama tik trečdalis atstovų, o valdančiosios partijos praradimai nėra tokie dėsningi (žr. kitą straipsnį). Bet pagal amerikietišką sistemą reikia abejų rūmų pritarimo, o respublikonai neskubės palaikyti nė vieno prioriteto, dėl kurių agitavo demokratai.

Optimistai teigia, kad demokratai dar gali daug pasiekti iki 2022-ųjų lapkričio, net ir matydami prastas perspektyvas rinkimuose. Galbūt. Bet jei tęsis ginčai dėl svarbiausių J. Bideno idėjų, bus išeikvota daug įstatymų leidybos energijos. Likusią išsems artėjančių rinkimų batalijos. Nežymios daugumos problema ta, kad net menkiausias vidinis pasipriešinimas gali paskandinti bet kokį pasiūlymą. Ir net jei visi demokratai beveik vienbalsiai pritaria, dėl painių Senato taisyklių, kurios leidžia taikyti obstrukciją, daug įvairių teisės aktų yra pasmerkti (nebent pavyktų įtikinti 60 senatorių ją pralaužti). Kol galima obstrukcija, nėra galimybių rimtai peržiūrėti balsavimo teisių taisykles, kaip ir padidinti minimalų darbo užmokestį ar pertvarkyti imigracijos sistemą, tarp daugybės kitų darbų. Pasiūlymai, galintys prasiveržti pro obstrukciją, vargu ar bus labai reikšmingi.

2022 01 07 08:00
Spausdinti