Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kai nelieka abejonių

Vakaruose vis dažniau agituojama, kad medikams reikia leisti padėti kenčiantiems ir sunkiai sergantiems žmonėms numirti

Pernai 29-erių Brittany Maynard iš Kalifornijos išgirdo diagnozę, kad serga mirtinu smegenų vėžiu. Ji nelaukė, kol liga pasieks baisiausią stadiją, ir išsikraustė į Oregoną, kur pagal Orios mirties įstatymą medikai atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės (yra tam tikrų saugiklių), jei nepagydomai sergančių pacientų prašymu išrašo mirtinų medikamentų. Moteris buvo realistė ir nenorėjo dienų baigti akla ir paralyžiuota dėl auglio, kaip pasakoja našliu likęs jos sutuoktinis Danas Diazas: „Atėjus lemtingai akimirkai ji sutiko, kad galėjo gyventi dar mėnesį ar du. Bet pridūrė, kad tos dienos bus kančia.“

Prieš išgerdama mirtiną dozę B. Maynard įrašė kreipimąsi į Kalifornijos įstatymų leidėjus, kad šie įteisintų mirtį su pagalba. Netrukus jos noras gali būti išpildytas. Birželio 4-ąją 23 valstijos Senato nariai balsavo už teisės akto projektą, parengtą pagal Oregono įstatymą (14 buvo prieš). Jei šis dokumentas bus priimtas, Kalifornija taps šešta JAV valstija, kurioje gydytojai tam tikrais atvejais galės padėti mirtinai sergantiems pacientams pasitraukti iš gyvenimo nebijodami baudžiamosios atsakomybės. (Mirties su medikų pagalba įstatymai galioja Montanos, Vermonto ir Vašingtono valstijose; Naujojoje Meksikoje tokią praktiką draudžiantį įstatymą pernai panaikino teismas, bet sprendimą galima užginčyti.)

Panašūs įstatymo projektai Kalifornijoje jau kelis kartus atmesti. O naujasis projektas įstatymu taps tik tada, jei iki rugsėjo 11-osios jį patvirtins valstijos įstatymų leidžiamasis susirinkimas ir pasirašys gubernatorius Jerry Brownas. Birželio 23-iąją projekto autoriai atidėjo įstatymų leidėjų komiteto balsavimą, kad turėtų laiko sutelkti daugiau paramos. Religinės grupės, ypač katalikiškos, ėmė protestuoti, o juk J. Brownas yra katalikas, kadaise svarstęs tapti kunigu. Bet keli įstatymų leidėjai teigia, kad B. Maynard kreipimasis juos įtikino. Prieš mirtį ji kalbėjo su gubernatoriumi telefonu. Be to, pagal „Gallup“ apklausas nuo 1973 m. visoje šalyje dauguma žmonių pritaria teisėtai mirčiai su gydytojo pagalba.

2015 08 28 08:58
Spausdinti