Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


YPATINGI JAV RINKIMAI
Joe Bidenas turi rimtą galimybę tapti stebėtinai aktyviu prezidentu
The Economist
Schutterstock
Joe Bidenas.

Jis populiarus ir veikia raminamai, turi ambicingą politikos platformą

1972 m. lapkričio 7-ąją Delavero gyventojai rinkimuose nusprendė, kad JAV Senate jiems atstovaus pasitikėjimu savimi trykštantis, šnekus apygardos tarybos narys J. Bidenas, nors jam tik po dviejų savaičių sukako Senate reikalaujamas minimalus amžius – 30 metų.

Agituodamas politikas siekė ir naudotis savo jaunumu, ir sumenkinti jo svarbą. Reklamose skambėjo šūkiai apie „naują mąstymą“ ir „naujus sprendimus“, o 63-ejų oponentui sakomi komplimentai už sėkmingą kovą su Stalinu ir poliomielitu skambėjo kaip taiklūs kirčiai. Bet J. Bidenas nepatikslino, ką tas naujumas reiškia. Agitaciniam šūkiui „Jis supranta, kas šiandien vyksta“ buvo apgalvotai parinktas žodis „supranta“: jauniesiems rinkėjams tai sakė, kad J. Bidenas supranta kontrakultūrą ir nepasitenkinimą Vietnamo karu, o vyresniems skambėjo kaip patikinimas, kad jis nevisiškai tam pritaria. „Wilmington News Journal“ politikas sakė, kad „nesu toks liberalus, kaip mano žmonės“.

Tada jis buvo jauniausias JAV senatorius, o šiandien – vyriausias istorijoje kandidatas į prezidento postą. Jo kampaniją nuo debiuto 1972-aisiais skiria tiek pat metų, kiek skyrė 1972-uosius nuo Calvino Coolidge’o kampanijos, vykusios 1924 m. Kartais agituojant jo amžius skausmingai akivaizdus – šnekumas mažiau kontroliuojamas, kalbos padrikos ir nebūtinai pasiekiamos išvados. Iš esmės J. Bideno pirminių rinkimų kampanija buvo prasta. Tačiau dabartinėmis aplinkybėmis jis turi daug galimybių lapkritį laimėti prezidento rinkimus. Tokiu atveju šaliai, jau seniai atsidūrusiai aklavietėje ir susiskaldžiusiai, jis gali atnešti realių pokyčių labiau dėl aplinkybių nei pagal sąmoningą planą.

2020 08 21 05:32
Spausdinti