Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. FINANSAI
Gyvybės ratas: akcijų-memų fenomenas gali likti ilgam
Mike'as Birdas
Pritraukia skruzdėles ir hienas.

Hienos, grifai, liūtai ir antilopės gnu, puotaujantys prie kelių JAV bendrovių akcijų, – tokį vaizdingą palyginimą 2021 m. sausį pateikė amerikiečių komentatoriaus Thomas Friedmanas. Kalbėdamas apie vaizdo žaidimų pardavėją „Gamestop“, atsidūrusią šios puotos centre, T. Friedmanas teigė, kad jos akcijos kaina galiausiai grįš prie keturių ar penkių dolerių ribos: „Tai gyvybės ratas.“

„Gamestop“ akcijų kaina negrįžo prie keturių ar penkių dolerių, už kuriuos ji buvo parduodama 2020 m. vasarą. Jų dabartinė kaina siekia daugiau kaip 180 JAV dolerių, nors bendrovė vis dar veikia nuostolingai. Nors T. Friedmanas savo citatą pritaikė ne visai korektiškai, ji atspindi tipinį natūralistinį požiūrį į finansų rinkas. Čia yra laimėtojai ir pralaimėtojai, augimas ir nykimas, kurie bėgant laikui pasiekia pusiausvyrą. Šiam įsitikinimui 2021 m. suduotas rimtas smūgis. Tikėtina, kad jis liks susvyravęs ir 2022 m.

Remiantis standartine analize sunku paaiškinti nedidelės saujelės akcijų, tokių kaip „Gamestop“, dėl staigaus išpopuliarėjimo socialinėse medijose vadinamų akcijomis-memais, tolesnį brangimą – tai prasilenkia su fundamentaliais rodikliais ar turto kainos įverčiu. Todėl analitikai manė, kad tai, kas pakyla, turi nukristi.

Atitinkamai ir rinkos prižiūrėtojai patiria sunkumų spręsdami akcijų-memų iššūkį. Albertos universiteto Teisės fakulteto mokslininkų Victorios Chui ir Moino A. Yahya tyrime pastebima, kad šie įvykiai nėra nei „užkelk ir atsikratyk“ atvejis, kai bendrovės akcijų kaina dirbtinai pakeliama, o tada jos greitai parduodamos, nei internetinio šmeižto kampanija, per kurią trumpųjų sandorių investuotojai apie įmonę paskelbia jai žalos turinčių sukelti gandų. Tai panašu į „užkelk ir laikyk“ veiksmą, kuris gerokai prasilenkia su įprasta rinkos elgsena.

2022 02 02 06:33
Spausdinti