Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PASAULIS 2022. FINANSAI
Finansiniai randai: 2022 m. Kinijai kaip vidutinių pajamų šaliai gali būti paskutiniai
Simonas Coxas
Manau, kad tapsiu bankininku.

2022-aisiais sukaks 40 metų garsiajam bankrotui, kai 1982 m. rugpjūčio 12 d. Meksikos finansų ministras pripažino, kad jo vyriausybė negalės grąžinti pinigų, kuriuos jiems buvo nerūpestingai paskolinę JAV bankai. Jiems pasakė, jog „pinigai šaliai baigsis po keturių dienų“. Po Meksikos bankroto 26 kitos besivystančios šalys, tarp jų – 15-a Pietų Amerikoje, galiausiai turėjo peržiūrėti planus, kaip grąžinti skolas.

Ši krizė kilo praėjus mažiau nei metams po to, kai Antoine’as van Agtmaelis iš Pasaulio banko sugalvojo terminą „besivystančios rinkos“ (jis ieškojo pozityvesnės alternatyvos terminui „trečiasis pasaulis“). Praėjus 40 metų besivystančios rinkos vėl užsiaugino didelę skolų kuprą: remiantis Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), jų skolos lygis prilygsta 63 proc. jų bendro BVP. Nuo 2018 m. šis rodiklis išaugo daugiau kaip 10 procentinių punktų. Ar vieną skolų krizės sukaktį gali žymėti kitos pradžia?

Tariant trumpai – ne. Prieš 1982-ųjų krizę besivystančios rinkos skolinosi trumpam laikotarpiui ir pagal kintantį užsienio valiutos kursą. Didžiausi skolininkai šiandien dažniau yra išleidę ilgo laikotarpio obligacijų, dažniausiai savo valiuta ir daugiausia vietos pirkėjams. Remiantis TVF ir Pasaulio banku, 29-ios neturtingos šalys turi „didelės rizikos“ skolą. Be to, „S&P Global Ratings“ keturioms vyriausybėms yra suteikęs silpną CCC+ skolos reitingą (praeityje pusė šalių, turinčių CCC ar CC reitingą, bankrutuodavo per artimiausius metus). Tačiau daugelis šių skolininkų yra per maži, kad sukeltų sisteminę riziką.

Viena išimtis yra Argentina. Kartą jau restruktūrizavusi savo obligacijas 2020 m., ji galės lengvai įvykdyti įsipareigojimus privatiems kreditoriams 2022-aisiais. Tačiau pinigai, kuriuos ji skolinga TVF, yra kita problema. Jai prireiks kitos ilgo laikotarpio fondo paskolos, kad galėtų išmokėti dabartines dideles skolas šiai institucijai, įskaitant 18 mlrd. JAV dolerių skolą, kurios terminas baigiasi 2022 m. Mainais TVF greičiausiai pareikalaus, kad Argentina padidintų elektros tarifą, apribotų skolinimąsi iš centrinio banko ir palaikytų realistišką valiutos kursą.

2022 01 13 11:00
Spausdinti