Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Europoje dešiniosios partijos pašalpas siūlo dosniau nei tradicinės
The Economist
Scanpix nuotr.

Populistai renka balsus dosniau siūlydami paramą ir tai iš dalies paaiškina jų sėkmę rinkimuose. Kaip reaguoti tradicinėms partijoms?

Savivaldybės šeimos paramos centre nešalta, bet Barbara Choinska nenusivelka palto kaip įprasta žmonėms, kuriems pasaulis priešiškas. Tai pagrindinis socialinių paslaugų punktas Sedlcose, už 90 kilometrų į rytus nuo Varšuvos. Moteris augina penkis vaikus, neturi nei vyro, nei darbo. „Jai sunku pasirūpinti, kad vaikai būtų aprengti ir atliktų namų darbus, – aiškina centro direktorius Adamas Kowalczykas. – Kas savaitę siunčiame žmogų padėti moteriai išlaikyti būtiniausius standartus, kad valstybė neatimtų iš jos vaikų.“

B. Choinskai nebereikia jaudintis dėl pinigų maistui ir nuomai. 2016 m. naujoji Lenkijos vyriausybė, kuriai vadovauja populistinė partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), pristatė programą „Šeima 500+“, pagal kurią kas mėnesį už vieną vaiką išmokama 500 zlotų (120 eurų), pradedant nuo antrosios atžalos. Skurstantiems tėvams, tokiems kaip B. Choinska, išmoka priklauso ir už pirmą vaiką, tad moteris per mėnesį gauna net 2,5 tūkst. zlotų. Tai Lenkijos namų ūkių pajamų atskaičius mokesčius medianai artima suma, be to, gaunantieji išmoką neprivalo dirbti.

Programa pakeitė Lenkijos gerovės valstybę. A. Kowalczyko vadovaujamo centro, kuris skirsto išmokas, metinis biudžetas išaugo nuo maždaug 35 iki 94 mln. zlotų. Pasaulio bankas skaičiuoja, kad įdiegus programą giliame skurde (kai mėnesio pajamos nesiekia 1,5 tūkst. zlotų keturių asmenų šeimai) gyvenančių vaikų dalis sumažėjo nuo 11,9 iki 2,8 proc.

2018 04 02 13:36
Spausdinti