Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Dar vienas Europos galvos skausmas
The Economist

Naujosios Lenkijos vyriausybės darbo pradžia – pasibaisėtina

Demokratija geniali tuo, kad rinkėjai gali išspirti vyriausybę, o valstybė nenukentės. Bet kartais nauja valdžia nepasitenkina nuo pakylos nugynusi senąją ir į sceną atsineša kūjį. Būtent dėl to neramu Lenkijoje. Populistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP), grįžusi į valdžią po aštuonerių metų opozicijoje, skuba pertvarkyti šalį. Pažeisdama konstituciją ji pakeitė ankstesnio ministrų kabineto paskirtus Konstitucinio teismo teisėjus, partijos kolegoms atidavė žvalgybos agentūras, išmėtė pareigūnus ir nusisuko nuo šalies įsipareigojimų ES. Kai TTP valdė praėjusį kartą, jos kadencija išsiskyrė nenuspėjama politika ir nacionalistine paranoja. Atrodo, kad per tuos metus ji nė kiek neatlyžo.

Lenkija yra svarbi. Tai Rytų ir Vidurio Europos ramstis – didžiausia regiono šalis ir didžiausias ūkis. ES plečiantis į Rytus ji buvo priešakyje kaip įrodymas, kad demokratija ir teisės viršenybė gali plisti. Stabilumas, gerovė ir proeuropietiškas požiūris pelnė jai pagarbą ir suteikė diplomatinio svorio. Jei TTP siekia, kad tiems laikams ateitų galas, ji eina teisingu keliu. Partijos vadovas Jarosławas Kaczynskis žavisi Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbánu, kuris sako, kad jam patinka „neliberali demokratija“. TTP žengia pirmuosius žingsnius ta pačia linkme. Krizės išvarginta ES nepasiruošusi tam pasipriešinti.

Aišku, nieko blogo, kad lenkai nusprendė išgrūsti vyriausybę. Šiemet TTP laimėjo ir prezidento, ir parlamento rinkimus, nes rinkėjams pakyrėjo centristinė Pilietinė platforma, pastaruoju metu atrodžiusi pernelyg savimi patenkinta ir arogantiška. TTP palaiko priešiškumas liberaliam, pasaulietiškam, miestietiškam Lenkijos elitui. Tai marga socialinių konservatorių, katalikų nacionalistų, euroskeptikų, aršių korupcijos priešų, konspiracijos teorijų mėgėjų, protekcionistų ir žemdirbių koalicija. Kaip dažna populistinė partija, ir šioji neliberalią užsienio ir kultūros politiką derina su steitistine ir trumparegiška ekonomika. Vienas pirmųjų jos planų – sumažinti pensinį amžių, atšaukus ankstesnės vyriausybės reformą. Sparčiai senstančios Lenkijos biudžetui tai peilis, bet populiaru tarp TTP palaikančių pagyvenusių rinkėjų.

2015 01 20 22:29
Spausdinti