Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. APŽVALGA
Dabar arba niekada: grumtynės dėl skaitmeninių finansų ateities prasidėjo
Rachana Shanbhogue

Finansai vis labiau slysta iš kostiumuotų bankininkų ir kredito kortelių sistemų generalinių direktorių rankų. Nauja marga šutvė sprogdina inovacijas, kurios gali apskritai išversti dabartinius vadovus iš patogių krėslų. Nuo rimtų technologijų bendrovių ir finansinių technologijų startuolių JAV vakarinėje pakrantėje iki įvairių decentralizuotų finansų programėlių kūrėjų – visi skuba performuoti skaitmeninius finansus. 2022 m. reguliuotojai jau turės sureaguoti ir pradėti statyti savo prekystalius.

Ši skaitmeninė revoliucija apima tris plačias tendencijas. Viena jų yra pastangos vienoje platformoje pasiūlyti vis įvairesnių finansinių produktų. Vienas pirmųjų žingsnių galėtų būti „Facebook“ naujoji skaitmeninė piniginė. Bankai, mokėjimų vykdytojai ir didesnės finansinių technologijų įmonės toliau supirkinės startuolius norėdamos pasiūlyti klientams tokį platų asortimentą, kad jie iš esmės naudotųsi viena platforma viskam.

Antroji tendencija yra nauji bandymai decentralizuoti finansus. Programuotojai kuria įvairiausias finansines programėles blokų grandinės pagrindu, kuri užtikrina saugumą ir pasitikėjimą be jokių tarpininkų. Toliau plis įvairios naujos su decentralizuotais finansais susijusios priemonės, kaip antai nekeičiami žetonai ir kiti kriptožetonai. Trečia, naujus kelius skinasi ir konservatyvumo tvirtovėmis laikomi centriniai bankai. Vis daugiau ekonominės veiklos keliantis į internetą ir popieriniams pinigams traukiantis į antrą planą, daugelis jau dabar rengiasi pristatyti savo skaitmenines valiutas.

2022 m. veiksmo netrūks. Kinijos liaudies bankas plačiau paskleis savo el. juanius, bandymus atliks įvairūs centriniai bankai nuo Jamaikos ir Japonijos iki Tailando ir Turkijos. Didelės turtingos valstybės taip pat artės prie savo skaitmeninių valiutų bandymų. Naujovių netrūks ir privačiame sektoriuje. Naujos idėjos sulaukia nemažai finansavimo: vien per 2021-ųjų pirmą pusmetį rizikos kapitalo savininkai į finansinių technologijų startuolius investavo 60 mlrd. JAV dolerių. Šiuo metu svarstoma daugiau kaip šimtas decentralizuotų finansinių priemonių paraiškų.

2022 02 09 06:33
Spausdinti