Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INTERSEKSUALAI IR SPORTAS
Caster Semenyos byla ir jos reikšmė moterų sportui
The Economist
Scanpix
Caster Semenya.

Labai specifinė nutartis dėl labai ypatingos bėgikės gali atsiliepti ne tik lengvajai atletikai

Retas sportininkas toks apdovanotas, bet ir persekiojamas sunkumų kaip 28-erių C. Semenya iš PAR. Ji nieko nepadarė, tik bėga taip greitai, kaip neša kojos – taip greitai, kad du kartus iš eilės 800 metrų bėgimo rungtyje laimėjo olimpinį aukso medalį. Tačiau dėl įspūdingo kūno ji taip pat sulaukė pašaipų, spėlionių ir dešimt metų trukusių tyrimų.

2009 m., kai sportininkė be vargo tapo pasaulio čempione, priežiūrą vykdanti Tarptautinė lengvosios atletikos federacijų asociacija (TLAFA) pradėjo tyrimą, ar ji nėra interseksualus asmuo, kaip vadinami žmonės, kuriems dėl raidos ypatumų neįprastai susiformuoja genitalijos ir lytinės liaukos. Saugant sportininkės privatumą, išvados viešai neskelbiamos. Nuo to meto TLAFA kovoja dėl reguliavimo, ar norėdama dalyvauti moterų varžybose C. Semenya turėtų susimažinti testosterono lygį. Gegužės 1 d. tarptautinis Sporto arbitražo teismas (SAT) priėmė sportininkei nepalankų sprendimą. Jis taikomas tik sportininkams, kuriems nustatytas vienas iš grupės 46,XY sindromas, kai žmogus turi vyrišką Y chromosomą ir daug testosterono, tačiau vyriškos genitalijos neišsivysto. Nutartis atsilieps ne tik C. Semenyos sporto šakai. Ir apskritai ne vien sportui.

SAT leido TLAFA taikyti 46,XY sutrikimą turintiems bėgikams penkių testosterono nanomolių kraujo litre (nmol/l) ribą. Tai daug mažiau už vyrams būdingus 8–30 nmol/l, bet gerokai viršija moterims būdingus 0,1–1,8 nmol/l. Nutartis taikoma moterų lenktynėms, nuotoliams nuo 400 iki 1600 metrų. Norint toliau lenktyniauti 800 metrų trasoje, C. Semenyai reikėtų hormonų terapijos, bet galimas bjaurus šalutinis poveikis, pavyzdžiui, didesnė kraujo krešulių rizika.

2019 06 14 11:04
Spausdinti