Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PREZIDENTO APKALTA
Burtai mesti
The Economist
Scanpix
J. Nadleris skelbia nuosprendį.

Trečioji JAV istorijoje šalies prezidento apkalta ir jai aktualūs politiniai ir istoriniai aspektai

Liepos 26-ąją, kitą dieną po prezidento Donaldo Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu, kai buvo prašoma paslaugos, JAV ambasadorius ES Gordonas Sondlandas išėjo Kijeve papietauti. Sėdėdamas restorano terasoje ambasadorius, užsitikrinęs pareigas 1 mln. JAV dolerių auka D. Trumpo inauguracijos komitetui, paskambino į Baltuosius rūmus. Telefoną jis laikė gana toli nuo ausies, kad pokalbį nugirstų su juo pietaujantis JAV ambasados Kijeve politinių reikalų patarėjas Davidas Holmesas.

„Girdėjau, kaip ambasadorius Sondlandas pasisveikino su prezidentu ir paaiškino, kad skambina iš Kijevo, – lapkričio 15-ąją Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetui liudijo Holmesas. – Po to girdėjau, kaip prezidentas Trumpas pasitikslino, ar ambasadorius Sondlandas yra Ukrainoje. Ambasadorius Sondlandas atsakė, kad taip, yra Ukrainoje, ir tada pareiškė, kad prezidentas [Volodymyras] Zelenskis, cituoju, myli tavo subinę. Tada girdėjau, kaip prezidentas Trumpas paklausė, cituoju, tai jis atliks tyrimą? Ambasadorius Sondlandas atsakė, kad atliks, ir pridūrė, jog prezidentas Zelenskis, cituoju, padarys viską, ko paprašysi.“

Niekas nesiginčija, ko D. Trumpas prašė iš V. Zelenskio. Rugsėjo 25-ąją Baltieji rūmai paskelbė memorandumą, apie ką kalbėjosi dviejų šalių prezidentai diena anksčiau, nei įvyko minėtasis pokalbis telefonu prie pietų stalo. D. Trumpas norėjo, kad V. Zelenskis atliktų tyrimą, susijusį su neįtikinamai skambančiais teiginiais, neva kažkokia Ukrainos grupė galėjo dirbti siekdama suversti Rusijai kaltę dėl kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus. Jis taip pat norėjo, kad Ukrainos prezidentas praneštų apie pradedamą korupcijos „Burismoje“ tyrimą, dėl kurio tikėtinas neigiamas poveikis šios dujų bendrovės valdyboje dirbusio JAV teisininko Hunterio Bideno reputacijai, o ir jo tėvo Joe Bideno, galimo D. Trumpo oponento 2020 m. prezidento rinkimuose. Nėra įrodymų, kad D. Trumpą būtų dominę kiti tyrimai dėl korupcijos Ukrainoje, kurių netrūksta.

2020 01 01 19:45
Spausdinti