Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


IŠKASTINIS KURAS
Atėjo tinkamas laikas visiškai atsisakyti akmens anglių
The Economist
Shutterstock
Viskas, ką iškasame...

Pagaliau pasaulis degina mažiau akmens anglių. Dabar laukia iššūkis apskritai išsiversti beveik be jų.

Akmens anglimis kūrenama Eskalantės elektrinė, stovinti Naujojoje Meksikoje, į šiaurę nuo Zunių kalnų, gali pagaminti apie 250 megavatų elektros. Bet nuo rugpjūčio nepagamino nė vieno. Ir daugiau niekada negamins.

COVID-19 pandemijai pakirtus ekonomiką, visame pasaulyje smuko elektros paklausa, todėl sumažintas įvairių neatsinaujinančios energijos generatorių pagaminamas jos kiekis. Bet daug kur akmens anglimis kūrenamų elektrinių savininkai tuo neapsiribojo. Jungtinė Karalystė per pirmą pusmetį atsisakė trečdalio dar turėtų akmens anglimis pagrįstų pajėgumų. Birželį Ispanija uždarė septynias tokio tipo elektrines nuo A Korunjos iki Kordobos ir taip perpus sumažino akmens anglimis pagrįstus šalies pajėgumus. Akmens anglių sostas virptelėjo net Indijoje, kur iš jų gaunami beveik trys ketvirčiai visos elektros: pelno nesiekiančios organizacijos „Global Energy Monitor“ duomenimis, per pirmą pusmetį Indija atsisakė 300 megavatų akmens anglimis pagrįstų pajėgumų ir nepastatė nė vienos naujos tokios elektrinės.

Akmens anglių naudojimas neauga ir net šiek tiek menksta jau ne pirmus metus. Bet anglimis kūrenamų elektrinių pajėgumai toliau didėjo, tad padėtis gali bet kada pasikeisti. Vis dėlto žemyn pasuko net ir pasaulio pajėgumai gaminti elektrą iš akmens anglių (žr. 1 grafiką). Tai reikšmingas pasiekimas kovoje su klimato kaita.

2021 01 05 06:00
Spausdinti