Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŽIŪRĖTI Į PASAULĮ – UŽRIŠTOMIS AKIMIS
Amerikiečiai apleido diplomatiją
The Economist
Scanpix
Rūgšti užsienio politika...

Donaldas Trumpas paniekinamai sako, kad tai – „Giluminės valstybės departamentas. Tačiau Jungtinėms Valstijoms kaip niekada reikalinga diplomatija.

Amerikiečių ambasada nenukentėjo nuo sprogimo Beiruto uoste. Daugelis Vakarų valstybių turi atstovybes miesto centre arba tose apylinkėse gyvenančių diplomatų. Žuvo Nyderlandų ambasadoriaus žmona, vienas Vokietijos diplomatas. Bet JAV ambasada įsikūrusi kalnuose, Avkaro kaime, už aštuonių kilometrų nuo uosto. Po 1983 m. įvykių, kai amerikiečių ambasadoje Beirute buvo susprogdinta bomba, nusinešusi 63 gyvybes, įvesta sudėtinga saugumo sistema. Ambasadorė, karjeros diplomatė Dorothy Shea tik po savaitės apsilankė uoste. Dėl COVID-19 ambasadai šiemet beveik visą laiką trūksta darbuotojų. Net socialiniuose tinkluose ambasados pareiškimų buvo mažiau nei kitų užsienio atstovų. Ambasadorė nesistengė būti pastebėta.

Nesimatyti ir nesigirdėti – tik nedidelis rimtesnės JAV diplomatijos negalios ženklas. Šalies Užsienio reikalų tarnyba pažeista ir demoralizuota. Praėjusį mėnesį aukštas demokratų atstovas Senato Užsienio reikalų komitete, Bobas Menendezas, paskelbė ataskaitą, kurioje įspėja, kad Valstybės departamentui „gresia baisus krachas“. Ataskaitoje vardijama seniausiai JAV federalinei įstaigai, įsteigtai 1789-aisiais, padaryta žala, kalbama apie kraujuojantį departamentą, prarandantį gabius žmones ir įtaką. Vardijamas bėdas susumuoja nutekintas įrašas, kaip pernai lapkritį Kolumbijos ambasadorius Vašingtone, Francisco Santosas, instruktavo naują šalies užsienio reikalų ministrą: „JAV valstybės departamentas kadaise buvo svarbus, o dabar jis sunaikintas, neegzistuoja.“

Rankos dėl Valstybės departamento būklės grąžomos ne pirmą kartą. Dabar daugiau kaip du tuzinai valstybės įstaigų turi atstovų užsienyje, todėl Valstybės departamentas nebėra pats svarbiausias. Pasak Stuarto Holliday iš Vašingtone veikiančio diplomatijos centro „Meridian“, šiandien pasaulinių JAV bendrovių vadovai turi galimybę susitikti su kitų šalių vadovais nesikreipdami į juos per ambasadą: „Pripažinta, kad diplomatinis kanalas nėra vienintelis, per kurį bendrauja amerikiečiai.“ Buvusius aukštus diplomatus vienijanti Amerikos diplomatijos akademija 2015 m., kai D. Trumpas dar nebuvo prezidentas, įspėjo, kad šalies Užsienio reikalų tarnyba turi bėdų, nes yra vis labiau politizuota, prastai parengiami specialistai, taikoma pasenusi karjeros struktūra.

2020 09 18 06:00
Spausdinti