Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


IKI GYVOS GALVOS
Rečiau skiriant mirties bausmę, dažniau įkalinama iki gyvos galvos
The Economist
Scanpix

Pasak siekiančių pertvarkos, iki gyvos galvos dažnai – per ilgai

Pernai rugpjūtį Brentonas Tarrantas, dviejose Kraistčerčo mečetėse nužudęs 51 žmogų, iš teisėjo išgirdo nuosprendį: laisvės atėmimas iki gyvos galvos be teisės išeiti lygtinai. Naujosios Zelandijos teismas pirmą kartą skyrė tokią bausmę. Liberalioji ministrė pirmininkė Jacinda Ardern buvo nelinksmai patenkinta tokia bausme. „Tikiuosi, kad šiandien paskutinis kartas, kai turime priežasčių girdėti arba tarti to teroristo vardą“, – pasakė premjerė.

Regis, už baisiausius nusikaltimus vis dažniau baudžiama įkalinant iki gyvos galvos. Po to, kai buvo išžaginta ir nužudyta penkiolikmetė, Serbija 2019 m. priėmė vadinamąjį Tijanos įstatymą, kuriuo teisėjams leidžiama kai kuriuos žmogžudžius ir vaikų žagintojus bausti kalėjimu iki gyvos galvos be teisės išeiti. Pernai birželį, kariams grupiniu būdu išžaginus trylikametę, Kolumbija panaikino konstitucinį draudimą įkalinti iki gyvos galvos. Jungtinės Karalystės vyriausybė neseniai pasiūlė įstatymą, kad teisėjai laisvės atėmimą „visam gyvenimui“ galėtų skirti ne nuo 21, o jau nuo 18 metų.

Baisiausi nusikaltimai nėra dažni, bet pasaulyje daug žmonių kali iki gyvos galvos ir jų turbūt daugėja. Remiantis Pasaulio įkalintųjų sąrašu, 2000–2015 m. bendras jų skaičius išaugo 20 proc. ir pasiekė 10,4 mln. O kalinčių iki gyvos galvos skaičius pasaulyje 2000–2014 m. padidėjo 84 proc. ir pasiekė 479 tūkst., kaip rašoma neseniai išleistoje knygoje „Life Imprisonment“ („Kalėti visą gyvenimą“). Iš jų 40 proc. kali JAV (žr. grafiką), o per 80 proc. iš pastarųjų neturi šansų išeiti lygtinai. JAV sostinėje veikianti idėjų kalvė „The Sentencing Project“ skaičiuoja, kad 2003–2020 m. iki gyvos galvos be teisės išeiti kalinčių amerikiečių skaičius išaugo dviem trečdaliais ir pasiekė 56 tūkst. Įkalinimą iki gyvos galvos dažnai skiria Turkija, Indija ir Jungtinė Karalystė. PAR kalėjimuose 1995 m. iki gyvos galvos sėdėjo 500, o šiandien – beveik 17 tūkst. 2014 m. vienokią ar kitokią galimybę įkalinti iki gyvos galvos numatė 183 šalių ir teritorijų įstatymai.

2021 07 27 11:47
Spausdinti