Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


PASAULINIS ATŠILIMAS
Kitos šiltnamio dujos
The Economist

Visi nerimauja dėl anglies dioksido. Gali būti, kad susirūpinimas dėl metano greičiau duotų rezultatų.

Otto von Bismarckas esą yra sakęs, kad politika – menas to, kas įmanoma. O diskusijose apie pasaulinį atšilimą viena labiausiai slegiančių ypatybių – jų tendencija nukrypti į politiškai neįmanomas fantazijas. Retas kraštų, kurie praturtėjo iš anglies dioksido emisiją generuojančios veiklos, gyventojas savanoriškai pasisiūlys gyventi blogiau. O žmonių kituose pasaulio kraštuose, kurie dar nėra turtingi, sunku prašyti, kad paaukotų šansą gyventi geriau.

Tokiu atveju protinga susitelkti į veiksmus, nuo kurių nenukentėtų nei vienų patogumai, nei kitų siekiai. Ilgalaikėje perspektyvoje tai galbūt padėtų pasiekti technologinės permainos, kurioms vykstant iškastinis kuras ekonomikoje pamažu praranda pagrindinio energijos šaltinio statusą. Tačiau bent kokių nors veiksmingų priemonių reikia jau dabar.

Laimė, viena veiksmų kryptis gali būti įmanoma. Nes anglies dioksidas – ne vienintelė pasaulinio atšilimo priežastis. Maždaug ketvirtį efekto duoda kitos dujos – metanas. O trumpalaikėje perspektyvoje metano problema atrodo lengviau sprendžiama nei anglies dioksido.

2021 05 03 14:01
Spausdinti