Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KINIJOS AUGIMO PERSPEKTYVOS
Automatika liaudžiai
The Economist
Shutterstock
Prekės – pasauliui, turtas – Kinijai.

Būsimas Kinijos ekonominis potencialas priklauso nuo našumo. Ar vyriausybė gali jį padidinti?

Įmonė „Noblelift“, veikianti prie Taihu ežero įsikūrusiame Čangsinge, siūlo robotizuotą sandėlio įrangą – savavaldžius padėklų krautuvus ir rūšiavimo sistemas, kurios leidžia greičiau vežioti krovinius pasitelkiant mažiau žmogaus darbo. Pačios įmonės gamybos cechuose taip pat mirga robotų rankos. „Nė iš tolo nepanašu į tai, kas buvo“, – kalbėjo „Noblelift“ įkūrėjas Ding Yi. Pagrindinėje įmonės gamykloje dirba tik 350 žmonių, o anksčiau, pasak jo, būtų reikėję beveik keturiskart daugiau.

2010 m. pramoninių robotų skaičius Kinijoje nesiekė 50 tūkst., o šiandien jai tenka 800 tūkst., t. y. beveik vienas iš trijų pasaulio robotų. Iš dalies dėl to, kad robotai atpigo ir gali daugiau, taip pat dėl to, kad augant Kinijos turtui ir senstant gyventojams gerokai pakilo darbo užmokestis.

Gamyklų darbininkai, kurie 2000-aisiais per metus uždirbdavo apie 8 tūkst. juanių (tuo metu tai sudarė tūkstantį dolerių), dabar gali uždirbti beveik dešimtkart daugiau. Dėl to tokie vadovai kaip Ding Yi ėmė daug palankiau žiūrėti į automatiką (žr. 1 grafiką). Anksčiau daug darbo rankų reikalavusi Kinijos pramonė beveik pernakt virto itin robotizuotu sektoriumi.

2021 08 31 09:35
Spausdinti