Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Indija už stereotipų ribų
Laura Čiginskaitė
(G. Juodžiukynaitės (Sesės Saulės) nuotr.).

Tylios meditacijos stovyklos ir šurmuliuojantis gatvės gyvenimas – viskas sutelpa Indijoje. Kelias savaites pro fotoaparato akį į šią šalį žvelgusi Greta Juodžiukynaitė čia rado ir šiuolaikinės prabangos, ir archajiško gyvenimo būdo.

Prieš išsiruošdama į Indiją G. Juodžiukynaitė buvo girdėjusi daug patirčių, kad ši šalis nėra ta, kur gali suplanuoti „patogią“ kelionę. „Maniau, kad į Indiją gali keliauti tik tie, kurie užsideda kuprinę ir vyksta į jogos stovyklą, medituoja kiekvieną dieną, valgo gatvės maistą, miega mums nesuvokiamomis sąlygomis“, – nusijuokė fotografė, tačiau netrukus ji suprato – kiekvienas gali atrasti sau patrauklią Indiją.

Kelionės pradžioje ji prisipažįsta padariusi pačią didžiausią klaidą – pirmosioms nakvynėms šioje šalyje pasirinko Senąjį Delį, kur gatvės gyvenimas pats intensyviausias. Chaotiškas eismas, gaminamo maisto kvapai, gatvėje miegantys žmonės – visa tai užgriuvo vos atvykus į Senąjį Delį. G. Juodžiukynaitė su šypsena prisimena, kad pirmosios kelionės akimirkos buvo tokios intensyvios, jog neapleido mintis: „Viskas – ryte susikraunam lagaminus ir skrendam namo.“

Nors iš pirmo žvilgsnio Senasis Delis G. Juodžiukynaitės nesužavėjo, vis dėlto 1639 m. šiaurinėje šalies dalyje įkurtas miestas kažkuo įtraukė ir kitą rytą išvykti jau nebesinorėjo. Miestą prisijaukinti ir pažinti padėjo populiarus vietos transportas – rikša. „Keliaudamas šiuo žmogaus traukiamu dviračiu puikiai matai gatvės gyvenimą, nes aplinkiniai į tave nelabai kreipia dėmesį – esi šiek tiek pridengtas“, – pasakojo fotografė, kuriai būtent taip keliaujant labiausiai patiko tyrinėti Senojo Delio gatves.

2019 07 24 09:54
Spausdinti