Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTO IŠ HAIČIO ISTORIJA
Haitis: sudužusių vilčių klubas
Jessica Obert

Amerikiečiai su migrantais elgėsi kaip su gyvuliais. O paskui deportavo į Haitį. Kodėl Gerome’as Louisas buvo išsiųstas į valstybę be įstatymų? Aiškinosi Jessica Obert.

Per pirmąjį mūsų susitikimą Haičio sostinėje Port o Prense G. Louisas (vardas pakeistas) atrodė įsitempęs. Telefonu kalbėjo norintis susitikti arčiau namų, jei kas nors sugalvotų jį sekti. Būtent ten jis pastaruoju metu praleidžia daugiausia laiko: „Kiekvieną rytą girdžiu pokšt, pokšt, pokšt.“

Pastaruosius kelis mėnesius Haitį krečia gaujų karai, pagausėjo pagrobimų. Užpernai buvo pagrobta Louiso motina, kažkam prasitarusi, neva sūnus neblogai uždirba plušėdamas statybose Čilėje. Pakeliui į parduotuvę nupirkti vaistų anūkui moteris buvo įstumta į mikroautobuso galą, jai ant galvos buvo užmautas maišas. Nusikaltėliai pareikalavo 250 tūkst. gurdų (2200 eurų). Louisui teko su broliais ir sesėmis sudėti pinigus. Išlaisvintą mamą išsiuntė į Dominikos Respubliką.

Smurtas, skurdas ir silpna valdžia Haitį slegia jau seniai. Politikai ir elitas neretai dirba ranka rankon su ginkluotomis gaujomis, kurios daugelyje vietovių yra net stipresnės už policiją ar kariuomenę, todėl nusikaltimus daro nebaudžiamos. Daugiau kaip pusė visų haitiečių gyvena žemiau skurdo ribos. Problemos paaštrėjo po 2018 m., kai pasipylė protestai prieš prezidentą Jovenelį Moïse. Nepasitenkinimą iš pradžių paskatino ekonominės negandos ir kaltinimai korupcija. 2020 m. sausį J. Moïse ėmė valdyti tiesiogiai ir tuo kai kuriems gyventojams priminė 1986 m. nuverstą paskutinį Haičio despotą Jeaną Claude’ą Duvalier.

2022 02 12 06:45
Spausdinti