Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Didysis protas ir jo kūrėjas D. Hassabisas
IQ Life
D. Hassabiso (kairėje) kūrinys pergudravo Lee Se-dolą. (Scanpix nuotr.).

Demiso Hassabiso įsteigta bendrovė siekė sukurti galingiausią pasaulyje dirbtinį intelektą. Tačiau ją nupirko „Google“. Halas Hodsonas domisi, kas dabar priima sprendimus.

2010 m. rugpjūčio popietę konferencijų salėje prie San Fransisko įlankos ant scenos užlipo 34-erių londonietis D. Hassabisas. Jam žingsniuojant pakylos link buvo akivaizdu, kad pranešėjas bando suvaldyti emocijas. Šyptelėjęs prabilo: „Šiandien norėčiau pakalbėti apie kitokius metodus, kaip būtų galima sukurti...“ Jis užsikirto lyg ką tik supratęs, kad ketina garsiai išsakyti didžiausią savo ambiciją. Paskui užbaigė: „BDI.“

BDI – tai bendrasis dirbtinis intelektas, hipotetinė kompiuterinė programa, galinti atlikti intelektines užduotis ne prasčiau, o gal net ir geriau už žmogų. Ji gebės įveikti abstrakčias užduotis, pavyzdžiui, atpažinti nuotraukas arba versti iš vienos kalbos į kitą. Tai jau dabar daro mūsų telefonuose ir kompiuteriuose veikiantis dirbtinis intelektas. Bet BDI taip pat mokės sudėti, atimti, žaisti šachmatais ir kalbėti prancūziškai. Jis supras straipsnius apie fiziką, rašys romanus, kurs investicijų strategijas ir maloniai bendraus su nepažįstamaisiais. Stebės branduolines reakcijas, valdys elektros tiekimo tinklus ir eismo srautus, be didelių pastangų sėkmingai atliks visas įmanomas užduotis. Palyginti su BDI, pažangiausias šiuolaikinis dirbtinis intelektas atrodys lyg kišeninis skaičiuotuvas.

Šiuo metu atlikti visas minėtas užduotis gali tik žmogaus intelektas. Bet šį riboja smegenų dydis. Be to, organizmas jį gali aprūpinti tik ribotu kiekiu energijos. Kadangi BDI veiks kompiuteriuose, šie apribojimai jam negalios. Jo galią lems tik procesorių skaičius. Galbūt pirmiausia BDI bus pavesta stebėti branduolines reakcijas. Bet per sekundę perskaitęs daugiau straipsnių fizikos tema, nei žmogus galėtų perskaityti per tūkstantį gyvenimų, jis greitai atras naujų energijos šaltinių. Pasitelkęs kompiuterių spartą ir plėtrą žmogaus lygio intelektas išspręs visas problemas, kurios dabar atrodo neįveikiamos. Britų laikraščiui „The Observer“ D. Hassabisas pasakė tikįs, kad BDI susidoros su daugybe sričių, tokių kaip „vėžys, klimato kaita, energetika, genomika, makroekonomika [ir] finansinės sistemos“.

2019 09 18 14:17
Spausdinti