Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KOSMOSAS
Ateivių medžiotojas iš Harvardo
Oscaras Schwartzas

Oscaras Schwartzas domisi, ar Avi Loebas tikrai matė nežemišką erdvėlaivį naktiniame danguje? O gal tai buvo tik jo manijos atspindys?

Havajuose įrengta beveik pustrečios dešimties observatorijų. Ugnikalnių viršūnes gaubia sausas retas oras, todėl tai nepriekaištinga vieta naktiniam dangui stebėti. Per pastarąjį dešimtmetį į gretimas žvaigždžių sistemas nukreipti teleskopai pakeitė žmonijos suvokimą apie galaktiką. Buvo paplitusi nuomonė, kad Žemė – išskirtinis reiškinys kosminėje tuštumoje. Bet pastaruoju metu astronomai aptiko tūkstančius planetų ir mano, kad Paukščių Take jų yra milijardai. Tarp jų daug panašių į mūsiškę.

Žvaigždės gimimas žvaigždžių lopšyje Laivo Kilio žvaigždyne, kur dulkių ir vandenilio debesyse formuojasi žvaigždžių užuomazgos.

Giedrą 2017 m. vasaros naktį būrys žmonių susirinko observatorijoje prie plikos aukščiausio Havajų ugnikalnio Mauna Kėjos viršukalnės pasiklausyti kone garsiausio pasaulio astronomo pranešimo apie šias atokias planetas. Ar jos visos bevaisės, ar vis dėlto kai kuriose esama gyvybei palankių sąlygų?

2021 04 19 07:00
Spausdinti