Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


RUSIJA
„Išlikdamas gyvas mirtinai įžeidžiau V. Putiną“
Arkadijus Ostrovskis

Pagrindinis Rusijos opozicijos veikėjas per savo politinę karjerą ištvėrė šmeižtą, laisvės atėmimą ir pasikėsinimą nunuodyti. Bet Aleksejus Navalnas vis tiek nepasiduoda. Kodėl? Atsakymo ieško Arkadijus Ostrovskis.

Sausio 17 d., prabėgus penkiems mėnesiams nuo apnuodijimo, lipdamas į 936 reiso iš Berlyno į Maskvą lėktuvą, A. Navalnas žinojo, kas jo laukia. Kai jis apsivilkęs žalią striukę, prisidengęs veidą mėlyna apsaugine kauke ir vilkdamas ratuotą lagaminėlį žingsniavo per lėktuvo kabiną, dauguma keleivių jau buvo užėmę savo vietas. Kaip ir didžiausias jo priešas Vladimiras Putinas, A. Navalnas žino, koks paveikus gali būti gerai suplanuotas reginys. Žmonės plojo. Spragsėjo fotoaparatai. Žurnalistai, tarp jų ir aš, pakilo iš savo vietų pažiūrėti į žmogų, prisikėlusį iš mirusiųjų. A. Navalnas tvirtino, kad džiaugiasi grįždamas namo. Paskui atsisėdo į 13A (jo „laimingąjį“) krėslą greta žmonos Julijos.

2020 m. rugpjūtį A. Navalnas vos nenumirė po to, kai Rusijos agentai per politiko kampaniją Sibire jo apatinius suliejo nervus paralyžiuojančia chemine medžiaga novičoku. Skrisdamas lėktuvu į Maskvą A. Navalnas nugrimzdo į komą. Pilotas nutupdė orlaivį nepasiekęs kelionės tikslo, skubios medicinos pagalbos komanda suleido nukentėjusiajam priešnuodžių ir, ko gero, taip išgelbėjo jam gyvybę. Po kelių dienų politikas buvo skubiai išskraidintas į Berlyną. Apnuodytas A. Navalnas buvo toks pavojingas, kad jį teko nešti karstą primenančiais izoliuotais neštuvais. Jis visiškai neprisimena tų savaičių, kai buvo ištiktas komos. Pabudęs nė nepažino žmonos.

Į tėvynę skrendančiam lėktuvui pakilus A. Navalnas su žmona nusiėmė apsaugines veido kaukes ir pakėlė išmanųjį telefoną. Julija be didelių emocijų pareiškė: „Kas nors atneškite mums degtinės. Mes skrendam namo.“ Šiuo vaizdo įrašu jie išsyk pasidalijo su 2,5 mln. A. Navalno sekėjų. Daugelis jų tikriausiai atpažino citatą iš kultinio 2000 m. filmo „Brolis 2“ apie charizmatišką rusų jaunuolį, kuris kovodamas su neteisybe nukeliauja į JAV suvesti sąskaitų su amerikiečiu banditu. Ši juosta – tai parabolė apie vakarietišką godumą ir rusišką principingumą, bet A. Navalnas įsitikinęs, kad visų godžiausias nusikaltėlis sėdi Kremliuje.

2021 06 01 15:46
Spausdinti