Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


PASAULIS LĖKŠTĖJE
Didysis kultūrinis karas dėl havajietiškosios picos
Willas Coldwellas

Willas Coldwellas gilinasi, kaip ananasai suskaldė internetą

Lemtingasis eksperimentas buvo atliktas 1962 m. Vieno restorano savininkas Samas Panopoulas rizikuoti nebijojo. Būdamas 20-ies jis išvyko iš Graikijos pradėti naujo gyvenimo Kanadoje ir atidarė pelningą restoraną Čatamo centre, Ontarijo provincijoje. Vyrukas taip pat turėjo šelmišką humoro jausmą. Tame lemtingame kulinariniame darinyje susijungė abi minėtosios asmeninės savybės. Kepdamas picą S. Panopoulas atidarė konservuotų ananasų riekelių skardinę ir padarė neįsivaizduojamą dalyką.

Po šešerių metų havajietiškoji pica (standartinis mocarelos ir pomidorų pagrindas, pagardintas kumpiu arba šonine) tapo kandidate į visų laikų polemiškiausio patiekalo titulą. Kitaip nei kiti žmoniją skaldantys maisto produktai (gal kam marmaito?), šios picos negalima tiesiog mėgti arba nemėgti. Šiais kaip niekada poliarizuotais laikais apie ananasinės picos pranašumus ar trūkumus diskutuoja visas pasaulis. Pasiginčyti dėl šio patiekalo siūlo net pažinčių programėlėse pateikiami asmenybės aprašymai. Klausimas „Ar mėgsti picą su ananasais?“ gali ne tik pralaužti ledus pokalbyje, bet ir sužlugdyti jau užsimezgusius santykius. Palaikymą ananasinei picai yra išsakiusios net kai kurios garsenybės: pavyzdžiui, Paris Hilton ją dievina, o Gordonas Ramsay jos negali pakęsti.

Diskusijos dėl ananasinės picos taip paplito, kad 2019 m. JAV vyriausybė net paskelbė „Karą ananasams“ – visuomenės informavimo kampaniją, kuri parodė, kaip galima manipuliuoti žmonėmis per internetinius pranešimus ir supriešinančias temas. Kodėl gi havajietiškoji pica vertinama taip kategoriškai? S. Panopoulas sako ant picos uždėjęs ananasų tik dėl smagumo. Nesantaikai dėl jo kūrinio įsiliepsnojus, 2017 m. virėjas grįžo iš pensijos pagrąžyti rankų. „Kodėl visi taip pasiuto?“ – klausė jis.

2021 07 27 12:10
Spausdinti