Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


OLIMPIADA
Tokijuje pateikta peticija dėl olimpiados atšaukimo
BNS
Unsplash

Tokijo gubernatorei Yuriko Koike penktadienį buvo įteikta peticija su daugiau kaip 351 tūkst. parašų, kuria pareigūnai raginami atšaukti olimpiadą ir „teikti pirmenybę gyvybei“.

Interneto peticiją „Atšaukite Tokijo olimpiadą, kad apsaugotumėte mūsų gyvybes“ šį mėnesį organizavo teisininkas ir buvęs kandidatas į Tokijo gubernatorius Kenji Utsunomiya.

Ją žmonės pasirašinėjo greičiau nei visas ankstesnes peticijas platformoje Change.org Japonijoje. Tai, pasak K. Utsunomiyos, „atspindi visuomenės nuomonę“ šiuo klausimu.

Apklausos nuolat rodo, jog dauguma japonų dėl pandemijos nepritaria olimpiados surengimui šiais metais ir norėtų arba naujo žaidynių atidėjimo, arba visiško atšaukimo.

„Mano nuomone, olimpiada šį kartą reiškia tai, kam teikiame pirmenybę: gyvybei ar ceremonijai bei renginiui, vadinamam olimpiada“, – žurnalistams sakė K. Utsunomiya.

Jis paragino Y. Koike prašyti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atšaukti žaidynes.

„TOK turi teisę priimti sprendimą dėl atšaukimo, bet Tokijas, kaip miestas šeimininkas, turėtų paraginti TOK atšaukti [olimpiadą]", – sakė jis.

Peticija taip pat siunčiama TOK, Tarptautiniam paralimpiniam komitetui (TPK), vietos organizatoriams ir nacionalinei vyriausybei.

Peticija įteikta Japonijai grumiantis su ketvirta COVID-19 banga, Tokijuje ir dar penkiose prefektūrose galiojant nepaprastajai padėčiai.

Vėliau penktadienį nepaprastoji padėtis turėtų būti paskelbta dar trijuose regionuose, įskaitant šiaurinę Hokaido salą, kur, siekiant išvengti Tokijo vasaros karščių, turi vykti olimpiados maratonas.

K. Utsunomiya įspėjo, kad „surengti olimpiadą tokiomis aplinkybėmis reiškia atidėti žaidynėms brangių medicininių išteklių“.

Ketvirtadienį viena gydytojų sąjunga pareiškė, kad saugiai surengti Tokijo olimpines žaidynes, toliau siaučiant pandeminiam koronavirusui, bus „neįmanoma“.

Tačiau olimpinių žaidynių organizatoriai sako, kad šios žaidynės gali vykti saugiai taikant apsaugos nuo koronaviruso priemones. Jie atkreipia dėmesį į virtinę neseniai sėkmingai surengtų renginių, kuriuose dalyvavo ir sportininkų iš užsienio.

K. Utsunomiya sakė, kad parašai po peticija bus renkami toliau, iki pranešimo apie sustabdymą, ir atmetė nuogąstavimus dėl didžiulio renginio atšaukimo kainos.

„Žmonių gyvybės svarbiau už pinigus“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 14 10:25
Spausdinti