Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


OLIMPIADA
Japonijoje artėjant Olimpiadai pratęsiama nepaprastoji padėtis dėl COVID-19
BNS
Scanpix
Tokijas.

Tokijuje ir kitose Japonijos dalyse penktadienį, likus mažiau nei trims mėnesiams iki Olimpinių žaidynių, pratęsta dėl koronaviruso paskelbta nepaprastoji padėtis, o daugiau šalies regionų įsivedė naujų suvaržymų augant užsikrėtimo atvejų skaičiui.

Prevencijos priemonės, kurios yra ne tokios griežtos, kaip visuotinis karantinas kitose šalyse, turėjo liautis galiojusios gegužės 11 dieną, tačiau dabar pratęstos iki mėnesio pabaigos, nurodė ministras pirmininkas Yoshihide Suga.

„Naujų viruso atvejų skaičiai didmiesčiuose yra aukštame lygyje, o Osakos ir Hiogo prefektūrose ligoninės tebėra perpildytos“, – pabrėžė Y. Suga.

„Atsižvelgdami į tokią padėtį, nusprendėme įtraukti Aičį ir Fukuoką į teritorijų, kur galioja nepaprastoji padėtis, sąrašą, o ją pratęsti iki gegužės 31 dienos“, – sakė premjeras.

Japonijoje COVID-19 protrūkio mastas lieka daug mažesnis nei daugelyje kitų šalių: lig šiol nustatyta kiek daugiau nei 10,5 tūkst. mirties atvejų.

Tačiau šalies vakcinavimo kampanija yra vangi, o kai kuriuose rajonuose fiksuojamas rekordinis sergamumas, užkrečiamesnėms viruso atmainoms sukeliant vis naujas COVID-19 bangas.

Osakos gubernatorius Hirofumi Yoshimura įspėjo, kad šio vakarinio regiono sveikatos apsaugos sistema „artėja prie lūžio taško“, pasirodžius pranešimams, jog kai kurie užsikrėtusieji miršta laukdami greitosios pagalbos.

Fukuoka ir Aičis buvo pridėti prie keturių regionų, kur prieš dvi savaites buvo įvestos neatidėliotinos priemonės – Osakos, Hiogo, Kioto ir sostinės Tokijo, kur liepos 23 dieną turi atsidaryti Olimpinės žaidynės.

Nepaprastoji padėtis riboja komercinę veiklą: barams ir restoranams liepiama užsidaryti ar nebeprekiauti alkoholiu, o kino teatrams ir karaokės salonams teko uždaryti savo duris.

Tačiau, kaip pranešė vietos žiniasklaida, netrukus kai kurie ribojimai bus sušvelninti – pavyzdžiui, sirgaliams bus vėl leidžiama užimti dalį vietų stadionuose.

Dėl pandemijos atidėtoje 2020 metų Olimpiadoje turėtų dalyvauti daugiau nei 10 tūkst. atletų iš 200 šalių ir regionų.

Žaidynių vadovė Seiko Hashimoto penktadienį sakė, kad organizacinis komitetas „sveikintų“ Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidento Thomas Bacho vizitą šį mėnesį, bet pabrėžė, kad jį būtų „labai sunku“ surengti, atsižvelgiant į užsitęsusią nepaprastąją padėtį.

Japonijos vyriausybė ir žaidynių organizatoriai tvirtina, kad renginys vyks saugiai, nors apklausos rodo, jog dauguma japonų pasisako už Olimpiados atšaukimą ar dar vieną atidėjimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 07 16:01
Spausdinti