Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SPORTO DIPLOMATIJA
Varžovai, bet ne priešai
Saulius Ramoška
Scanpix
Pabėgėlių komanda Rio de Žaneire.

Per olimpines žaidynes turėtų būti pamiršti politiniai, tautiniai, religiniai nesutarimai. Idėja graži, bet kaip ją įgyvendinti?

„Su politika viskas slidu ir jautru. Privalome išlikti neutralūs, saugoti gerus santykius. Tačiau sunku išlikti apolitiškam“, – IQ teigė 26 metus Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) direktoriumi ryšiams su nacionaliniais olimpiniais komitetais dirbęs ispanas Pere Miró. Nuo 2019-ųjų jis yra TOK generalinio direktoriaus ryšiams su olimpiniu judėjimu pavaduotojas.

P. Miró TOK įsidarbino 1992-aisiais, po Barselonos olimpinių žaidynių, kurių organizacinio komiteto nariu buvo. Jam teko dirbti su trimis TOK prezidentais – Juanu Antonio Samaranchu (vadovavusiu 1980–2001 m.), Jacques’u Rogge’u (2001–2013 m.) ir Thomu Bachu. Per šiuos metus T. Miró dalyvavo įvairiose derybose, kad į olimpines žaidynes atvyktų net ir nesutaikomų valstybių atstovai.

Šiuo metu TOK vienija 206 nacionalinius olimpinius komitetus, nors Jungtinėms Tautoms (JT) priklauso 193 šalys. „TOK yra trylika valstybių daugiau, kurios nėra tapusios JT narėmis. Tai pavyzdys, kaip diplomatiškai dirba TOK, – pabrėžė P. Miró. – Štai Ispanija yra nepriklausoma valstybė, JT ir TOK narė. Bet Kosovo nepriklausomybę pripažįsta vos daugiau kaip 110 šalių. Jis yra TOK, bet nėra JT narys, todėl kyla konfliktų ir nesusipratimų.“

2021 02 27 19:16
Spausdinti