Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


RIMTI REIKALAI
Tinklininkai
Balys Godauskis
Vytis Snarkis

Prieš du tūkstančius penkis šimtus metų Laodzi rašė, kad, jei nori pažinti pasaulį, nebūtina išeiti iš namų. Dvidešimt penkis amžius skaitytojai nenutuokė, ką tas mąstytojas norėjo pasakyti, bet štai – atsirado pasaulinis tinklas, ir šiai daosizmo mįslei nebereikia nei išnašų, nei komentarų.

Prieš pusšimtį metų sovietiniame lageryje įkalinti žmonės svajojo bent kartą gyvenime nukeliauti į tuos didelius miestus su dangoraižiais, eifelio ir pizos bokštais. Turinčius lakią vaizduotę, tokius kaip Didysis Kombinatorius, traukė megapoliai, kur visi vaikšto pasipuošę baltomis kelnėmis. Kuklesni piliečiai pasvajodavo apie Kernagio dainoje minimą Jamaiką. Dabar, jei noro yra, gali nusibastyti visur ir gana nebrangiai. O jei kur tingisi važiuoti, gali pasižvalgyti per „Google Street View“. Menka tikimybė, kad pamatysi ką nors, kas priblokštų ar apstulbintų. Mūsų kolektyvinis „aš“ jau visur buvo, viską matė ir patyrė.

Anais laikais būta tiek uždraustų knygų, filmų, muzikos. Dabar viskas ranka pasiekiama, tik pasirink titrus norima kalba, MP3 ar vinilą, garsinę ar popierinę knygą. Bet nebereikia. Išmintis ar tamsioji žmogaus gelmė trukdo atsipalaiduoti. Aukštosios kultūros reikia dozuotai, po truputį. Mes dar ne prancūzai, kad Barto filmus laisvalaikiu žiūrėtume; ir ne austrai, kad Straussą diskotekose leistume. Europėti reikia po truputį. Keistas Europos senbuvių skonis – saugo pakabinę visokių monų lizų tipo moterų portretus, nors evoliucija iš visų ekranų rėkte rėkia: į ką ten žiūrėti, juk moterys dabar gražesnės nei senovėje.

Dabar žmonija ir protingesnė nei bet kada anksčiau. Atsidaryk bet kurį feisbuko profilį – visi vieni kitus pamoko, išmintimi dalijasi, atradimais ir nušvitimais, klaidas savo ir kitų analizuoja ir aptaria. Pasitaiko, kad kas nakčia prisėda su nugertu buteliu ir atveria pasaulio tinklui sužeistą širdį. O ryte ištrina savo žmogiškojo silpnumo įkalčius. Draugai nukrypimus nuo normalumo ignoruoja – jei prelegentas turi bėdų, susitvarkys pats. O jei labai užknis, galima tyliai išsidrauginti.

2021 02 27 19:18
Spausdinti