Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


RIMTI REIKALAI
Puoselėkime kalėjimų kultūrą
Balys Godauskis

Kai buvau vaikas, niekaip nesupratau formuluotės „sėdėti iki gyvos galvos“. Iki kokios galvos? Gyvos? O tai dabar tų sėdėtojų galvos negyvos? O kai atgis ar prigis tos galvos – kas tada bus? Atrakins vartus ir paleis iš kalėjimo?

Arba ką reiškia nusikaltėlių kategorija „įteisinti vagys“? Net filmą tokiu pavadinimu kadaise esu matęs. Stebėdavausi, kas čia per teisinė sistema, jei vagis įteisina. Suprask, gali vogti teisėtai. Seniau galvojau, kad tik Rytų kaimynėse tokių egzotikų pasitaiko, girdėjau, jog Sakartvele tokių būta, bet Saakašvilis, nepaisydamas papročių ir prietarų, ėmė ir išvijo iš šalies visus „vorus v zakone“.

Bet jei leidi savo galvai mąstyti, tada randasi visokių sunkiai paaiškinamų paradoksų. Pavyzdžiui, Darbo partija. Ir garsioji juodosios buhalterijos byla. Tiek apie ją kalbėta, rašyta, tiek liudininkų paliudijo ir prisipažino, tiek nuostolių valstybei priskaičiuota, bet niekas nei iki gyvos, nei iki negyvos galvos nesėdi. Bent jau tos galvos, kurios už visa tai atsakingos. Maža to, jei agrarinio sukirpimo rinkėjai nusivils žalvalstiečiais, diduma jų balsuos už Darbo partiją. Nes paprasti žmonės už visokius šachmatininkus ir inteligentus nebalsuoja. Vargu ar kas nustebs, jei tie patys liūdnai pagarsėję darbiečiai vėl gviešis ministrų portfelių, vėl, atsiradus progai, lįs į valdančiąją koaliciją Seime. Nors nuveikę pakankamai, kad nemokamai pailsėtų vieną kitą kadenciją Pravieniškių kolonijoje.

Arba mūsų teisinė sistema yra užkeikta, arba mūsų valstybė stokoja kalėjimų kultūros. Nėra susiformavę gražūs, saugotini sulaikymo, sodinimo ir kitų ritualinių apeigų papročiai. Iškilieji plėšikai nesiduoda nuteisiami. Aplink tiek visokiausių visuomeninio turto grobstytojų, kurių povyzos prašyte prašosi – imkit mane ir sodinkit. Ir prokurorai stengiasi. Ir teisėjai pluša. Gauna europietiškas algas, o rezultatai – pigmėjiški. Paskaitai kriminalines naujienas ir matai, kad didžiausia tikimybė be ceremonijų sėsti į belangę – akylam pareigūnui įkliuvus su 0,3 gramo žolės.

2020 04 08 11:44
Spausdinti