Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


RIMTI REIKALAI
Bankartai
BALYS GODAUSKIS
V. Snarskis

Kadangi netikiu antgamtiniais stebuklais, paranormaliais reiškiniais, ufonautais, poltergeistais, todėl neišeina įtikėti, kad valstiečiai, kurių nesiverčia liežuvis vadinti nei žaliaisiais, nei politikais, sugebėtų įkurti banką. Jei įvyktų stebuklas ir tas bankas kažkaip susikurtų pats – netikiu, kad visų galų profesionalų sustrateguotas darinys klestėtų ilgai ir laimingai.

Kadaise prezidentė Dalia Grybauskaitė kandidatus į ministrus egzaminuodavo – ar gerai tie moka angliškai. Sumanymas progresyvus, nors nuo tarptautinio masto šaudė tū šaudė pykštelėjimų neapsaugojo.

Galėtų prezidentas Gitanas Nausėda nepasikuklinti ir paegzaminuoti aktyviausius banko entuziastus. Smalsumo dėlei pasidomėti, ar prelegentai skiria banką nuo banketo? O nuo bankūcheno? Ar geba bendrais bruožais nusakyti, kuo skiriasi bankrotas nuo domkrato? Pasikalbėjęs valandėlę kitą apie reikalo rimtumą, gal ir persigalvotų.

Bet jei už viso to stovi plataus profilio teologė Agnė Širinskienė, entuziazmas išblėsti neturi teisės. Niekas nėra matęs jos su bizūnu, tačiau vis viena visi jos prisibijo. Todėl bankas bus steigiamas. Neišvengiamai bus susidurta su įvairiausiomis rizikomis ir iššūkiais. Nes Lietuva – kryždirbių, o ne bankdirbių tauta. Nors kadaise mes, kaip ir broliai latviai, buvom pagavę bankdirbystės šišą. Gariūnmečiu, Maskolių Mago Mavrodžio (MMM) fokusų laikais, ir pas mus buvo populiari sportinė rungtis – įsteigti banką, surinkti indėlius ir dingti. Arba užsilenkti iš vakaro atidavus indėlį premjerui – kas geresnio – Adolfui Šleževičiui. Išlikę suskandinavėjo. Tik „Snoras“ su Ūkio banku patraukė savu keliu – ilgai ir efektingai išsidirbinėjo, bet taip galima tik tiems, kas turi stogą Maskvoje. Reikia turėti bumagą, kad priims ir paslėps, kai prašmatni karieta krizės vidurnaktį atvirs atgal į moliūgą. Ramūnas Karbauskis gal ir turi užsitarnavęs tokią bumagą, bet nemanau, kad degtų noru prisidirbti tiek, kad tektų ja naudotis. Nuobodu dabar Rusijoje. Visi prakutę rusų verslininkai ir patriotai ieško atsarginės stabilesnės tėvynės. Pradžioje vaikus su žmonomis išsiunčia studijuoti, po kurio laiko ir patys iškiūtina pas prakeiktus pindosus ar jų pakalikus. Milijardieriai, opozicionieriai, propagandistai – visi skuodžia būriais. Skuost į Rusiją tuo metu, kai iš jos visi bėga – net valstiečiui užteks proto taip nesielgti.

2020 01 01 23:23
Spausdinti