Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Zimbabvėje galėjo būti nuverstas 30 metų šalį valdęs prezidentas
BNS
(AP nuotr.).

Panašu, kad 30 metų trukusiam Zimbabvės prezidento 93 metų Roberto Mugabės valdymui atėjo pabaiga – prezidentas laikomas namų arešte, valstybės valdymą kontrolę perėmė kariškiai.

Kariuomenės generolai per valstybinę televiziją tvirtino nerengiantys perversmo, tik ėmęsi veiksmų prieš „nusikaltėlius“ prezidento aplinkoje, todėl patvirtinti, kas iš tiesų dedasi šioje pietų Afrikos valstybėje yra sunku. Vis dėlto, panašu, kad R. Mugabe nebevaldo padėties. Šiandien paskelbtame Pietų Afrikos Respublikos prezidento Jacobo Zumos pranešime, sakoma, kad tarp prezidentų įvyko pokalbis, per kurį R. Mugabe nurodė esąs uždarytas savo namuose. Tiesa, jis pabrėžė besijaučiantis gerai. Abejonės smarkiai sustiprėjo aukštas pareigas užimantiems generolams antradienį vėlai vakare kreipusis į šalį ir kitą dieną karinėms mašinoms užblokavus gatves prie parlamento sostinėje Hararėje. „Norime patikinti šalies visuomenę, kad Jo Ekscelencija prezidentas ir jo šeima yra gyvi ir sveiki, o jų saugumas užtikrintas, – sakė generolas. – Veikiame tik prieš jo aplinkoje esančius nusikaltėlius, užsiimančius piktavališka veiklą... Kai tik atliksime savo misiją, viskas turėtų grįžti į įprastas vėžes“, – pridūrė jis. „Tai nėra karinis vyriausybės perversmas“, – sakė S. Moyo. Tačiau generolo veiksmai tapo dideliu iššūkiu 93 metų R. Mugabei, kuris šalį valdo nuo 1980 metų, kai Zimbabvė paskelbė nepriklausomybę nuo Britanijos. Įtampa tarp senstančio lyderio ir kariuomenės, kuri ilgą laiką padėjo palaikyti R. Mugabės autoritarinį valdymą, pastarosiomis dienomis paaštrėjo. Valdančioji partija ZANU-PF antradienį apkaltino armijos vadą generolą Constantino Chiwengą vykdant „išdavikišką veiklą“, kai šis sukritikavo šalies lyderį dėl viceprezidento Emmersono Mnangagwow atleidimo.

Vyriausybės tyla

Atleidus E. Mnangagwą, labiausiai tikėtinu kandidatu pakeisti R. Mugabę tapo jo žmona – 52 metų Grace Mugabe (Greis Mugabė), bet tam stipriai priešinasi aukšto rango kariškiai. Situacijai pernakt prastėjant, R. Mugabe asmeninės rezidencijos Boroudeilo rajone girdėjosi šūvių papliūpos. JAV ambasada savo piliečius įspėjo „dėl politinio neaiškumo, likti vietoje“. Karinės mašinos sostinėje kėlė nerimą gyventojams, nes C. Chiwenga įspėjo apie galimą kariuomenės įsikišimą.„Vyriausybės tyla dėl kariuomenės dislokavimo, atrodo, patvirtina, kad prezidentas R. Mugabe nebevaldo padėties“, – sakė Londone įsikūrusios įmonės „EXX Africa“, konsultuojančios rizikos klausimais, analitikas Robertas Besselingas. „Perversmo atveju greičiausiai bus įvesta komendanto valanda, – sakė R. Besselingas. – Pagrindinis veiksnys, galinti lemti didesnio masto smurto proveržį, yra R. Mugabei liekančios ištikimos prezidento gvardijos reakcija.“ R. Mugabe yra vyriausias šalies lyderis pasaulyje. Pašlijus jo sveikatai Zimbabvėje prasidėjo įnirtingi ginčai, kad galėtų tapti nauju lyderiu. Šiais metais sakydamas kalbas R. Mugabe dažnai kalbėdavo neaiškiai, tyliai ir darydavo ilgas pauzes. Jo ilgai trukęs valdymo laikotarpis paženklintas žiaurių represijų prieš R Mugabe oponentus, masinės emigracijos, rinkimų klastojimų ir ekonomikos kracho po 2000 metų žemės reformų. Pagrindinė opozicinė partija MDC ragina ginti demokratinį valdymą. „Niekas nenori perversmo... Nepageidautina, kad valdžią perimtų armija. Tai sustabdys demokratiją“, – naujienų agentūrai AFP antradienį sakė šešėlinis gynybos ministras Giftas Chimanikire. Žlugus Zimbabvės ekonomikai, šalį užklupo hiperinfliacija ir ji buvo priversta savo valiutą pakeisti JAV doleriu. Zimbabvėje, kur nedarbas siekia daugiau nei 90 procentų, kitais metais vyks rinkimai, ir juose R. Mugabe žadėjo vėl dalyvauti.

Žmonos ambicijos

Hararėje buvo daug kalbama, kad R. Mugabė gali siekti pašalinti C. Chiwengą, laikomą išvytojo E. Mnangagwos sąjungininku. 75 metų E. Mnangagwa daugelio buvo laikomas prezidento ištikimiausiu padėjėju, nes jau kelis dešimtmečius dirba su R. Mugabe. Anksčiau šiais metais šalies dėmesį patraukė keistas ginčas tarp Grace Mugabe ir E. Mnangagwos, susijęs su neva apnuodytais ledais. Tas konfliktas aiškiai atskleidė jų tarpusavio konkurenciją. Grace Mugabe yra 41 metais jaunesnė už savo vyrą ir pastaruoju metu vis aktyviau dalyvauja viešajame gyvenime. Daugelio nuomone, ji tokiu būdu ruošiasi perimti prezidento postą. Rugpjūčio mėnesį G. Mugabe Pietų Afrikos Respublikoje buvo suteikta diplomatinė neliečiamybė po incidento, kai ji esą užpuolė vieną manekenę prašmatniame viešbutyje Johanesburge, kur buvo apsistoję abu poros sūnūs. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 11 15 15:33
Spausdinti