Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


UŽSISPYRĖLIS
Ž. Pavilionis nutarė nesitraukti iš Seimo URK pirmininko pareigų
BNS
BNS foto
Ž. Pavilionis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis ketvirtadienį pranešė nesitrauksiantis iš pareigų.

„Apsisprendžiau kol kas nesitraukti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų“, – parašė jis savo „Facebook“ paskyroje.

„Buvau pasiruošęs atsistatydinti, nes tikėjau, kad ministrų ketinimai trauktis iš postų buvo rimti. Jiems pasitraukus, būtų natūralu prisiimti bendrą atsakomybę. Dabar man atsistatydinus atrodytų, kad esu vienas kaltas“, – teigė jis.

Šią savaitę valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos siūlymo trauktis iš pareigų dėl savo viešų pasisakymų sulaukęs politikas tvirtina buvęs vienas tų, kuris kėlė sankcijų nevykdymo klausimą, tačiau buvo ignoruojamas ir nutildomas.

„Prisipažįstu, kad viešuose debatuose padariau klaidų – pasakiau tai, ko nederėjo sakyti. Atsiprašau tų, kuriuos mano žodžiai įžeidė“, – rašo Seimo narys.

„Matau prasmę toliau padėti Vyriausybei, Seimui, prezidentui stabdant tranzitą, įgyvendinant JAV sankcijas ar vykdant kitus svarbiausius užsienio politikos uždavinius“, – teigė jis.

Ž. Pavilionis tvirtina, kad klaidų padarė ne tik jis, bet ir kiti, ir nori prisidėti prie jų taisymo.

„Siūlau kolegoms laikinai atidėti diskusijas dėl mano pirmininkavimo bent iki tol, kol tranzitas sustos. Tuomet, atvėsus emocijoms ir jeigu partijos daugumos pozicija išliks nepakitusi, galėsime kartu grįžti prie šios problemos“, – rašo jis.

Be to, URK vadovas pranešė atsiimantis prezidento patarėjai Astai Skaisgirytei siųstus klausimus, kilusius po tuometinės Vokietijos kanclerės Angelos Merkel skambučio Baltarusijos autoritariniam vadovui Aliaksandrui Lukašenkai ir prezidento Gitano Nausėdos pareiškimo, kad jis buvo apie tai informuotas iš anksto.

„Tol, kol esu URK pirmininku, sieksiu glaudesnio bendradarbiavimo su Prezidentūra“, – ketvirtadienį tvirtino Ž. Pavilionis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija antradienį pasiūlė Ž. Pavilioniui pasitraukti iš komiteto vadovų dėl jo komentarų apie „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

Baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi, nes įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Seimo URK pirmininkas kritikavo Vyriausybę, kad ji laiku nesustabdė trąšų tranzito.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

TS-LKD seniūnė: nemanau, kad frakcija atsitrauks nuo siūlymo Ž. Pavilioniui atsistatydinti

Konservatoriai svarstys galimus tolesnius veiksmus, Ž. Pavilioniui atsisakius trauktis iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovo posto, sako valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Aš apgailestauju, kad jis neišgirdo frakcijos kolegų raginimo pasitraukti ir sudaryti, koks buvo lūkestis, konstruktyvesnes sąlygas darbui užsienio reikalų sferoje. Aš nemanau, kad frakcijos kolegos būtų atsitraukę nuo savo pirminio pasiūlymo“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seniūnė teigė, kad frakcija svarstys, kokių veiksmų toliau imtis.

„Mes aptarsim šitą situaciją, negaliu dabar pasakyti, kuria kryptimi, bet, matyt, norės žmonės išsakyti savo pastebėjimų vienokių ar kitokių“, – BNS sakė parlamentarė.

Klausiama, ar Ž. Pavilionis gali būti šalinamas iš frakcijos ar partijos, konservatorių seniūnė sakė, kad „tai nėra pats svarbiausias klausimas valstybėje, ateitis parodys, kas ir kaip susidėlios“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 16 14:51
Spausdinti