Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MINIMALI ALGA
Vyriausybės siūlymai: MMA turėtų augti 35-ais eurais, vaiko pinigai – dešimčia
BNS
Fotobankas
Akimirka iš spalio 7 d. įvykusios protesto akcijos.

Vyriausybė siūlo, kad minimali mėnesio alga „ant popieriaus“ kitąmet augtų nuo 607 iki 642 eurų, o vaiko pinigai – nuo 60 iki 70 eurų.

Tokie skaičiai numatyti finansų ministro Vilniaus Šapokos Vyriausybei trečiadienį pateiktame 2021 metų valstybės biudžeto projekte.

Vaiko pinigai neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams turėtų didėti nuo 100 iki 110 eurų. 

Ministrų kabinetas pritarė minimalios algos didinimui 35-ais eurais, bet premjeras Saulius Skvernelis užsiminė, kad naujoji valdžia dar turės galimybę peržiūrėti šį sprendimą, jei pasikeis ūkio augimo prognozės.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis Vyriausybės posėdyje prašė atidėti sprendimą dėl minimalios algos, atsižvelgiant į didelį neapibrėžtumą. 

„Suprantu, kad esate pora minučių iki sprendimo, kuris turi pakankamai didelį emocinį užtaisą, norėčiau apeliuoti į jūsų išmintį, o ne spaudimą, kurį daro mitinguojantys su vėliavomis ir būgnais. Girdėjome finansų ministro pristatymą, kuriame jis minėjo, kad neapibrėžtumas didėja“, – sakė A. Romanovskis.

Tačiau premjeras pabrėžė, kad pagal įstatymą privaloma projektą dėl minimalios mėnesio algos pateikti kartu su biudžetu.

„Pagal įstatymus negalima teikti valstybės biudžeto lydinčiųjų teisės aktų neišsprendę šito klausimo, tai yra teisės norma, kurią reikėtų žinoti. Labai gaila, kad jums nepavyko susitarti Trišalės tarybos posėdyje. Tikrai tenka tik apgailestauti, bet nieko nepadarysi“, – sakė premjeras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, projekte numatyta, kad jei Finansų ministerijos ekonominės prognozės gruodį bus prastesnės nei rudenį, tuomet Trišalė taryba iki gruodžio 11 dienos turėtų pateikti naują rekomendaciją dėl minimalios algos . 

Anot jo, iš naujo MMA būtų svarstoma, jei numatomas 2021 metų nedarbo lygis būtų didesnis nei 8,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas – mažesnis nei 2 proc.

„Jei yra ženkliai neigiamesnės prognozės nei rugsėjį, kad Trišalė taryba turėtų galimybę siūlyti Vyriausybei persvarstyti šitą dydį, tokiu būdu uždedant tam tikrą saugiklį tokioje neapibrėžtoje situacijoje“, – sakė L. Kukuraitis.

Ministro teigimu, MMA padidinimas palies apie 130 tūkst. darbuotojų. Biudžetinėse įstaigose tokių darbuotojų yra apie 20 tūkstančių.

Anot V. Šapokos, vidutinė senatvės pensija kitąmet turėtų augti maždaug septyniais procentais – nuo 377 iki 404 eurų, o su būtinuoju stažu – nuo 399 iki 429 eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 14 14:50
Spausdinti