Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KORONAVIRUSAS
Vyriausybė svarsto trumpinti privalomą izoliacijos trukmę
BNS
Fotobankas
Aurelijus Veryga.

Vyriausybė svarsto trumpinti privalomą izoliacijos trukmę nuo 14 iki 10 dienų, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nauja tvarka, anot jo, galiotų tiek sergantiems, tiek sąlytį turėjusiems asmenims. „Buvo pateiktos apibendrintos mokslininkų išvados, yra tokių optimistinių dalykų, kad asmenys, kurie net ir buvo užsikrėtę, bet turi lengvus simptomus, pakankamai greitai tampa nebeužkrečiami, tai kalbama apie 10 dienų. Persižiūrėsim izoliacijos taisykles ir gali būti, kad asmenims, kurie net ir buvo užsikrėtę, turėjo simptomų, ta izoliacija bus trumpesnė“, – pirmadienį po Vyriausybės COVID-19 valdymo komiteto posėdžio žurnalistams sakė A. Veryga.

Ministro teigimu, nauja izoliacijos schema dar nėra sudėliota, tačiau pagrindinis kriterijus, kuriuo bus remiamasi, yra „simptomų buvimas arba nebuvimas“.

„Pats principas jis yra tas, kad svarbu vertinti simptomus. Ir svarbu suprasti, kad ne 37 dienos, o trumpesnis laikotarpis yra, kuomet žmogus yra užkrečiamas“, – teigė jis. Anot A. Verygos, dėl naujos izoliacijos tvarkos dar bus tariamasi su epidemiologais.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, žmogus laikomas pasveikusiu nuo COVID-19, kai du kartus iš eilės ne trumpesniu kaip 24 val. intervalu atlikti testai yra neigiami.

Pirmas testas pacientui atliekamas ne anksčiau kaip praėjus 14 dienų nuo ligos diagnozavimo, bet ne anksčiau kaip po trijų dienų pasibaigus karščiavimui. Neatliekant testo, žmogus laikomas pasveikusiu, praėjus 37 dienoms nuo koronaviruso diagnozavimo dienos.

Sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims privaloma 14 dienų izoliacija. Ji taip pat privaloma atvykusiems iš koronaviruso paveiktų šalių, tačiau, atlikus testą ir gavus neigiamą jo atsakymą, izoliaciją galima susitrumpinti iki 10 dienų.

Griežtinimų nesvarsto

Šeštadienį Lietuvoje patvirtintas rekordinis naujų atvejų skaičius – per parą nustatyti 205 užsikrėtusieji. Sekmadienį pranešta apie dar 160, o pirmadienį – apie 125 naujus ligos atvejus. Vis dėlto ministras teigia, kad naujų ribojimų nacionaliniu mastu kol kas įvesti neketinama.

„Kol kas nešnekėjom apie griežtesnes priemones. Dauguma atvejų yra tam tikruose židiniuose. (...) Kalbant apie nacionalinius sprendimus, kol kas nematom tokios vienos ar dviejų sričių, kurios išsiskirtų ir būtų galima tokią labai specifinę priemonę pritaikyti. Jei liga plistų, pirmiausia galima būtų tikėtis ribojimų ten, kur yra susibūrimai, ten, kur žmonės susirenka“, – komentavo A. Veryga.

Jis taip pat teigė nesitikintis, jog naujų atvejų skaičius artimiausiu metu ims mažėti. „Užtektų pažiūrėti į kitas Europos valstybes, kur matome, kad niekas nerimsta. Nelabai yra prielaidų atvejų mažėjimui, nes orai vėsta, žmonės vis daugiau ir daugiau yra uždarose patalpose, tai kažkokių priežasčių, dėl ko galima būtų sakyti, kad turėtų mažėti atvejų skaičius, objektyviai nelabai yra. Išskyrus vietas, kur yra pritaikoma daug priemonių“, – kalbėjo ministras.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 6248 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3330 asmenų, 2793 – pasveiko.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 12 14:49
Spausdinti