Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SEIMO RINKIMAI
Vyriausybė pasisako už jaunesnį Seimą – nori leisti kandidatuoti nuo 21 metų
BNS
Fotobankas
Seimas.

Vyriausybė pasisako už tai, kad amžiaus cenzas kandidatams į Seimą būtų sumažintas nuo 25 iki 21 metų.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė opozicinių liberalų pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen iniciatyvai atitinkamai keisti Konstitucijos 56-ąjį straipsnį.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius posėdyje pabrėžė, kad pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus 21-ų sulaukęs asmuo jau gali būti renkamas į Europos Parlamentą, o 25-erių metų riba renkant asmenis į nacionalinius parlamentus yra didžiausia visoje Europos Sąjungoje ir šį cenzą taiko tik dar trys šalys: Italija, Graikija ir Kipras.

Įstatymas, jei jam pritars Seimas, įsigalios nuo kitų metų sausio 1-osios, t. y. šiems rinkimams spalį dar nebūtų taikomas. 

Anot V. Čmilytės–Nielsen, reikia sumažinti neproporcingai didelį amžiaus cenzo skirtumą tarp savivaldybių tarybų ir nacionalinio parlamento rinkimų bei padidinti visų visuomenės grupių, tarp jų ir jaunimo, atstovavimą nacionaliniu lygiu.

V. Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad dabar jaunimui svarbios temos dažnai negauna deramo dėmesio Seime. Pasak jos, reikalinga plati diskusija dėl Konstitucijos keitimo.

Pasak politikės, šiuo metu 16 Europos Sąjungos šalių į parlamentą leidžia kandidatuoti nuo 18 metų.

Siūlymus keisti Konstituciją Seimui gali teikti ne mažiau nei ketvirtadalis parlamentarų – 36 Seimo nariai. Kad pataisos būtų priimtos, dėl jų Seime turi būti balsuojama du kartus. Pakeitimai laikomi priimtais, jei per kiekvieną balsavimą jiems pritaria ne mažiau nei du trečdaliai parlamentarų – 94 Seimo nariai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 26 13:41
Spausdinti