Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARANTINAS
Vyriausybė leido atsidaryti kai kurioms ne maisto prekių parduotuvėms ir kirpykloms
BNS
Pixabay
Kirpykla.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė leisti nuo kitos savaitės atidaryti atskirą įėjimą turinčias ne maisto prekių parduotuves ir kirpyklas bei grožio salonus. 

Parduotuvės ir kirpyklos bei kitų individualių paslaugų teikėjai turės užtikrinti 20 kvadratinių metrų ploto. Jei plotas mažesnis, vienu metu galės būti aptarnaujamas tik vienas klientas.

„Šiandien mūsų uždavinys yra išjudėti nuo kažkokio taško ir pažiūrėti, kaip mums seksis“, – sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Duris galės atverti tos parduotuvės, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurios turi „tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai“.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad karantino lengvinimai priimti, siekiant užtikrinti lygias veiklos sąlygas smulkiam ir vidutiniam verslui bei pagerėjus epidemiologinei situacijai.

„Naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų skaičius gruodžio viduryje vienu metu siekė beveik 1,5 tūkst., dabar esame ties 314, naujausias skaičius. Dega, bet vis dar teigiamų testų skaičius yra tikrai nemažas“, – sakė A. Dulkys.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad po šių pakeitimų į darbą nuo kitos savaitės galės sugrįžti „dešimtys tūkstančių žmonių“.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė prašė prekybos ploto ribą padidinti iki 500 kvadratinių metrų, bet Vyriausybė šį pasiūlymą atmetė.

„Noriu pasakyti, kad kai tuos 300 kv. metrų įdeda, tai kokios mažesnės parduotuvės, kur pačios prekės užima labai daug vietos, jos negalės atsidaryti. Labai čia susiaurinta, bent 500 kv. metrų padarykime. Neatsidarinės, čia yra labai, labai mažai“, – sakė R. Vainienė.

R. Vainienė tvirtino, kad prekybininkams taip pat kyla klausimų dėl „bendro prekybos ploto“ formuluotės. A. Dulkys aiškino, kad tai reiškia, jog iš skaičiuojamo ploto bus eliminuotas administracinių patalpų, sandėlių plotas.

„Rūta dabar pasakė teiginį, kad dabar niekas negalės atsidaryti. Tai nėra tiesa. Tie, kurie yra iki 300 kv. metrų prekybos ploto, tai yra neįskaičiuojant administracinių patalpų, sandėlių, patalpinių patalpų, tie galės atsidaryti. Negalima sakyti, kad niekas negalės atsidaryti“, – jai atsakė A. Armonaitė.

Kilus neaiškumų, Vyriausybė nusprendė prekybos ploto apibrėžimą įtraukti į nutarimo tekstą.

Vyriausybė taip pat leido vykdyti ne maisto prekių prekybą lauko sąlygomis nuo laikinų prekybos įrenginių.

Judėjimo ir susibūrimų apribojimai Vyriausybės nutarimu nėra keičiami.

Kirpyklos, grožio salonai ir dauguma ne maisto prekių parduotuvių Lietuvoje uždarytos nuo gruodžio 16 dienos.

Prekybos, grožio ir sporto paslaugų specialistams – nemokami tyrimai dėl koronaviruso

 Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas ir leidus tam tikrų ne maisto prekių parduotuvių veiklą bei paslaugų teikimą, nuo ketvirtadienio šių sričių specialistai nemokamai kviečiami išsitirti, ar šiuo metu neserga koronavirusu.

„Nuo rytojaus, vasario 11 dienos, registruotis į tyrimą gali prekybos, grožio ir sporto paslaugų specialistai, taip pat šias veiklas vykdantys įmonių darbuotojai, tiesiogiai dirbantys su klientais. (...) Net jeigu nejaučiate jokių koronavirusui būdingų simptomų, jūs galite sirgti besimptome forma ir taip platinti virusą kitiems“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Kaip BNS informavo sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta, ši priemonė – vienkartinė. Ji taip pat teigė, kad mobiliuosiuose punktuose prioritetas bus teikiamas simptomus jaučiantiems žmonėms.

„Savivaldybės užtikrino, kad mobiliuosiuose punktuose bus siekiama profilaktiškai ištirti maksimalų kiekį norinčiųjų, tačiau įvertinus simptominių besikreipiančiųjų srautus“, – kalbėjo ji.

Registruotis tokiam profilaktiniam tyrimui galima per Karštąją koronaviruso liniją 1808 – tiek telefonu, tiek internetu.

Pats ministras vėliau spaudos konferencijoje teigė dar negalintis pasakyti, kokio kiekio žmonių papildomai tikimasi kasdien sulaukti mobiliuosiuose punktuose.

„Piko metu, kada buvo laboratorijos visos perkrautos, darydavom 15–16 tūkst. testų, sumažėjus simptominių skaičiui, vakcinavus medikų bendruomenę, tie skaičiai nukrito iki 6–7 tūkst. testų, tai reiškia, kad mes galėtume veikti tose ribose. Gyvenimas parodys, pasižiūrėsim, kiek čia kreipsis“, – sakė A. Dulkys.

Savo ruožtu premjerė I. Šimonytė pabrėžė, kad testai nėra privalomi, tačiau Vyriausybė juos pasidaryti rekomenduoja.

„Vėliau ragintume darbdavius savo darbuotojus testuoti reguliariai. Arba tuos verslininkus, kurie neturi darbdavio, nes vykdo veiklą individualiai, taip pat testuotis reguliariai, tam yra numatyta speciali priemonė“, – kalbėjo ji.

Vyriausybė pirmadienį sutarė skirti 30 mln. eurų darbuotojų testavimui nuo koronaviruso. Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės A. Armonaitės, planuojama, kad parama galės pasinaudoti smulkios ir vidutinės įmonės, kurių veiklą apribojo karantinas.

Anot jos, bus skiriama 12 eurų už vieną greitąjį antigeno arba greitąjį serologinį antikūnų tyrimą.

Ministerijos teigimu, už šias lėšas bus galima testuoti apie 100 tūkst. darbuotojų, o vienas žmogus per tris mėnesius galėtų būti patikrintas 12 kartų.

Į pagalbą galės pretenduoti tie verslai, kurie per pastaruosius dvejus metus nėra išnaudoję 200 tūkst. eurų valstybės pagalbos kartelės. Darbuotojams tyrimai turi būti atliekami reguliariai, kompensacijos  bus pervedamos įmonėms nuolat pagal atliktų tyrimų skaičių.

Premjerė prašo susilaikyti nuo nebūtinų paslaugų, apsilankymų prekybos vietose

Vyriausybei nuo pirmadienio atlaisvinus kai kurias karantino sąlygas, I. Šimonytė prašo žmonių vis tiek susilaikyti nuo nebūtinų paslaugų, apsilankymų prekybos vietose, kontaktų.

„Turiu prašymą klientams, kurie planuotų aplankyti paslaugų teikėjus ar prekybos vietas, vis dėl to labai prašyčiau įvertinti būtinybę pasinaudoti konkrečiomis paslaugomis nuo kitos savaitės, ar kažkur nuvykti jau kitą savaitę, kadangi rekomendacijos vengti nebūtinų kontaktų išlieka“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė I. Šimonytė.

„Mes vis dar turime po keliolika žmonių mirštančių kasdien, turime virš tūkstančio žmonių, kurie yra ligoninėse, neskaitant tų virš šimto, kurie yra reanimacijos palatose, todėl kažkas negauna būtinų sveikatos paslaugų. Mes vis dar turime papildomai stengtis visi, kad situacija gerėtų, kad atvejų skaičius mažėtų, ir greičiau galėtume grįžti į įprastą gyvenimą“, – pažymėjo premjerė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad tik rekomendacijų laikymasis yra „būdas išvengti trečio karantino, kurio Vyriausybė visomis išgalėmis norėtų išvengti“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 10 15:56
Spausdinti