Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Vygaudas Ušackas ir Žygimantas Pavilionis planuoja dalyvauti prezidento rinkimuose
BNS

Buvę diplomatai Vygaudas Ušackas ir Žygimantas Pavilionis penktadienį patvirtino planuojantys dalyvauti konservatorių pirminiuose kandidatų į prezidentus rinkimuose.

Kiti du potencialūs Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai – SEB banko ekonomistas Gitanas Nausėda ir parlamentarė Ingrida Šimonytė – savo sprendimą žada paskelbti vėliau.

„Aš planuoju dalyvauti prezidento rinkimuose, o apie sprendimą paskelbsiu vasarą“, – BNS penktadienį sakė V. Ušackas.

„Tikiuosi, kad partiečiai iškels mano kandidatūrą. Sieksiu būti visų Lietuvos piliečių kandidatu, nepriklausomai nuo partiškumo“, – pridūrė jis.

53 metų V. Ušackas diplomatu dirbo nuo 1991 metų, 2008–2010 metais buvo Lietuvos užsienio reikalų ministru. Jis yra vadovavęs Lietuvos ambasadoms JAV ir Britanijoje, ES diplomatinėms misijoms Afganistane ir Rusijoje. Šiuo metu jis vadovauja Kauno technologijos universiteto Europos institutui.

Konservatorius Seimo narys Žygimantas Pavilionis BNS penktadienį sakė sieksiantis būti iškeltas TS-LKD kandidatu prezidento rinkimuose.

„Visą gyvenimą integravau Lietuvą į Vakarus, tiek Briuselyje dirbdamas, tiek Vašingtone, gyniau ją nuo visokių išorės priešų, manau, mano pareiga tai padaryti ir dabartiniuose rinkimuose, nes trečios valstybės tikrai dalyvaus mūsų rinkimuose“, – sakė Ž. Pavilionis.

46 metų Ž. Pavilionis diplomatu dirbo nuo 1993 metų, 2006–2009 metais buvo Užsienio reikalų ministerijos sekretorius, 2011–2015 metais vadovavo Lietuvos ambasadai JAV.

Kiti numanomi kandidatai kalba abstrakčiai

53 metų SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda BNS penktadienį sakė, kad sprendimą paskelbs rugsėjo mėnesį. Anot jo, šiuo metu klausimas atviras, o sprendimas „gali būti ir teigiamas, ir neigiamas“.

„Vienokį ar kitokį sprendimą padarysiu rugsėjo mėnesį. Per tą laiką bus galima pažiūrėti, kokios visuomenės nuotaikos, susitikti su daugybe žmonių, ir tada natūraliai gims tas sprendimas“, – teigė ekonomistas.

Buvusi finansų ministrė 43 metų I. Šimonytė sakė, kad jei partijos bendražygiai iškels jos kandidatūrą, tuomet ji svarstys, kokį sprendimą priimti.

„Labai nenustebsiu, jei tarp iškeltų kandidatūrų mano pavardė atsiras, bet ką aš tada su ta pavarde darysiu, tada ir pasakysiu“, – BNS penktadienį sakė I. Šimonytė.

Konservatoriai teigia, kad jų pirminiuose rinkimuose galės dalyvauti nebūtinai partijos nariai. Juos žadama rengti rudenį.

Valdantieji „valstiečiai“ kol kas nėra paskelbę tvarkos, kaip kels kandidatą prezidento rinkimuose. Premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad sprendimą dėl galimo kandidatavimo yra priėmęs, bet apie jį praneš vėliau.

Socialdemokratų gretose rimčiausiu kandidatu įvardijamas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, tačiau jis teigia, kad sprendimą paskelbs vėliau. Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė žiniasklaidai yra sakiusi, kad rinkimuose nedalyvaus. Kandidatų kėlimas partijoje dar tęsiasi.

Liberalų sąjūdis kandidatą į prezidentus rinks visuotiniu balsavimu per suvažiavimą kitą savaitgalį. Partijos valdybos siūlomi pretendentai – europarlamentaras Petras Auštrevičius ir Seimo narys, buvęs Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

Anksčiau apie dalyvavimą prezidento rinkimuose paskelbė Seimo nariai Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė ir europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Visuomenės nuomonės apklausose aukštai įsitvirtinęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis savo planų dėl galimo kandidatavimo į prezidentus kol kas neatskleidžia.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 06 14:53
Spausdinti